V Jablonci chtějí vyřešit dopravní kolaps dlouhým tunelem

Jablonec nad Nisou - Jablonecká radnice chce vyřešit dopravní kolaps, který vzniká při průjezdu městem v Palackého ulici, vybudováním dlouhého tunelu. Silniční specialisté navrhli ještě další dvě možná řešení, ani jedno z nich však není moc vhodné. Krátký tunel by rozdělil a zničil Vrchlického sady a okružní křižovatka by nepojala počet projíždějících aut, uvedl místostarosta Otakar Kypta.

„Problém musíme rychle řešit. Po otevření čtyřpruhu z Liberce do Kunratic aut ještě přibylo,“ dodal. Podle dopravního modelu, který si nechalo město zpracovat, projede Palackého ulicí kolem přehrady za 24 hodin jedním směrem 18 570 aut. Je to o třetinu více než před třemi lety. „S takovým zatížením se počítalo až v roce 2012,“ podotkl Kypta.

Výstavba dlouhého tunelu přijde na 350 milionů korun, město by se na nákladech podílelo 50 miliony. Zbývající prostředky chce získat na výstavbu Krajská správa silnic jako investor Regionálního operačního programu Evropské unie. Stavět se má začít v roce 2011 a výstavba bude trvat asi dva roky. Současně s tím plánují silničáři i výstavbu nové spojnice z libereckých Kunratic do Jablonce. Jejím cílem je narovnat silnici plnou serpentin, která neumožňuje rychlý provoz.

Tunel bude 265 metrů dlouhý. Povede z konce ulice U Přehrady přes Vrchlického sady do Nástrojařské ulice. Stavbaři ho zapustí 6,5 metru do země a pak zase přiklopí. „Nic se nebude muset bourat a zeleň v parku se po skončení stavby zase obnoví,“ poznamenal místostarosta Lukáš Pleticha. Téměř 14 metrů široká Palackého ulice se zúží. Podél ní vznikne pruh pro cyklisty. Dlouhý tunel je součástí takzvané severní tangenty, kterou využívají nejen Jablonečané, ale všichni turisté, kteří míří přes Tanvald a Smržovku do Krkonoš.