Oprava silnice přes Červenohorské sedlo skončí příští týden

Jeseník - Rekonstrukce silnice z Červenohorského sedla na Jesenicko skončí už příští týden, oproti původnímu plánu o dva týdny dříve. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hlavní spojnici Šumperska a Jesenicka postupně opravuje od září 2006. Letošní poslední etapa oprav začala v dubnu, od kdy řidiči musejí sedlo objíždět. Opravy zhruba devítikilometrového silničního úseku si vyžádají asi 700 milionů korun.

„Opravám přálo počasí. Stavebníkům se podařilo práce uspíšit, Červenohorské sedlo proto budeme moci otevřít už 15. října,“ řekla náměstkyně ředitele olomoucké pobočky ŘSD Hana Urbánková.

Stavební firmy pracují na opravě silnice s výjimkou zimního období už dva roky. Rekonstrukci musely předloni i loni přerušit v období od listopadu do začátku dubna proto, aby Červenohorské sedlo, které patří k vyhlášeným lyžařským areálům Jeseníků, bylo vyznavačům zimních sportů přístupné i z jesenické strany.

V době rekonstrukce musejí vozidla do výšky 3,9 metru sedlo objíždět přes Hanušovice a Ramzovou. Délka této objížďky činí 47 kilometrů. Vyšší auta jezdí přes Bruntál, protože na první trase je železniční podjezd, kterým by neprojely. Druhá objízdná trasa je delší, měří 89 kilometrů.