Soud poslal muže za brutální vraždu na 17 let do vězení

Ostrava - Výjimečný trest 17 let vězení uložil dnes Krajský soud v Ostravě Karlovi Mitrengovi za vraždu bezdomovkyně. Podle soudu vytvořil muž ve své domácnosti otrokářský systém a ženu, kterou si přivedl na domácí práce, ubil, ušlapal a ukopal, protože s jejím výkonem nebyl spokojen.

Dlouhé minuty trvalo soudci ostravského krajského soudu, než vyjmenoval všechny mechanismy, kterými Mitrenga podle rozsudku ženu zavraždil. Potkat ji měl v lednu letošního roku na třineckém nádraží, bezdomovkyni u sebe nechal téměř dva týdny bydlet.

Vše vyvrcholilo v noci z 12. na 13. ledna, kdy opilý Mitrenga na ženu podle rozsudku zaútočil. Policistům a záchranářům později tvrdil, že bezdomovkyně spadla ze schodů v jeho domě. Během přelíčení se podle soudce k vraždě částečně doznal. Jeho tvrzení, že ji nespáchal sám, soud neuvěřil. „Použil velkou intenzitu násilí, šlo o kopání, údery pěstí, rukou, zejména zdůrazňujeme tu četnost,“ popsal soudce Pavel Suchánek.

„Nebylo vyloučeno, že si ty lidi cíleně vybíral, právě proto, aby je mohl fyzicky napadat. Dva muži již dříve odešli pryč, protože jim bylo milejší snášet zimu, než jeho agresivitu. Poslední poškozená byla pravděpodobně výrazněji submisivní,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Vzhledem k tomu, že se obžalovaný Mitrenga přímo v soudní síni odvolal, není rozsudek pravomocný a celou věc bude znovu projednávat Vrchní soud v Olomouci. Lhůtu pro odvolání si ponechala i státní zástupkyně. Obžalovanému Mitrengovi hrozí navíc další trest, během pobytu ve vazební věznici měl napadnout jiného spoluvězně.