Demonstranti blokovali kvůli R43 dopravu v Kuřimi a Lipůvce

Kuřim/Lipůvka - Demonstranti dnes na necelou půlhodinu částečně zablokovali dopravu v Kuřimi na Brněnsku a v nedaleké Lipůvce na Blanensku. Akce měla za cíl vyzvat k urychlené výstavbě komunikace R43. Tento silniční tah by měl dopravně odlehčit městům a obcím na sever od Brna. Jeho výstavba se začala plánovat již za druhé světové války, zatím ale terénní práce nezačaly. Starostům už došla trpělivost, proto se rozhodli svolat protestní akci.

„My doufáme, že se teď všechny instituce, jichž se to týká, odhodlají k činu. Pokud se tak nestane, budeme v protestech pokračovat,“ boskovický starosta a předseda Svazku obcí pro výstavbu rychlostní komunikace R43 Jaroslav Dohnálek.

Nyní je podle něj na Brnu, aby konečně rozhodlo, kudy jižní část R43 povede a na ministerstvu životního prostředí, aby se tímto záměrem aktivněji zabývalo. „Celý projekt teď stojí na posouzení vedení R43 z hlediska životního prostředí. Protesty lidí volajících po stavbě komunikace chápeme, ale bohužel jako investor s tím nic nenaděláme,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková.

Demonstranti nechtěli způsobit dopravní kolaps. Provoz zcela nezablokovali, ale výrazně zpomalili. V Lipůvce, kterou protíná tah I/43, což je trasa Brno-Svitavy, pouštěli vozidla po čtyřech minutách. Protest trval od tří  hodin do půl čtvrté. Obdobná situace byla i v nedaleké Kuřimi, kde byla blokována jedna z křižovatek v centru města. Blokáda tam byla jen o několik minut kratší.

Protest byl svolán na dobu, kdy je provoz nejsilnější. Žádná nehoda ani zásadnější problém nevznikl. Po dobu protestu účastníci akce rozdávali řidičům letáky, v nichž se za blokádu omlouvají a zároveň vysvětlují, proč byla vlastně svolána.  

Starostové ze severu od Brna léta zdůrazňují to, že současná silnice I/43 protíná jejich obce, které se potýkají s hlučností, prašností a ve zvýšené míře s výfukovými plyny. Upozorňují na to, že rychlostní komunikace R43 ušetří obce od rušné dopravy, zlepší dopravní obslužnost regionu a přiláká nové investory.

R43 je jedním z nejkonfliktnějších projektů na jižní Moravě. Zatímco o jejím vedení severní částí regionu nejsou pochybnosti, pře se vedou o trase na jihu, tedy v oblasti Brna.

Původní projekt v době druhé světové války, kdy se už o nutnosti výstavby této komunikace mluvilo, počítal s vedením silnice přes městskou část Bystrc. To se nezamlouvá ekologům, kteří jsou pro nulovou variantu počítající v Brně s rozšířením současné komunikace. Třetí možností je vést R43 na jihu Boskovickou brázdou. I tento záměr má ale své odpůrce.   

Vydáno pod