Závodní auto vjelo v Ostravě do diváků: dva zranilo, jeden zahynul

Ostrava - Třiapadesátiletý divák, kterého v Ostravě srazil šestnáctiletý automobilový závodník, podlehl těžkému zranění mozku. Závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse do něho narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk, nezvládl řízení a vjel do diváků. Těžká zranění pánve utrpěl ještě jednačtyřicetiletý muž, třetí divák vyvázl s lehkým zraněním. Řidič uvedl, že vozidlo mělo závadu na nápravě.

Třiapadesátiletý muž zemřel po 17:00 v ostravské fakultní nemocnici. „Třetího diváka s lehkým zraněním ošetřila posádka sanitky Vítkovické nemocnice, která při akci zřejmě zajišťovala zdravotní dozor,“ upřesnil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové řidič sportovního vozu po nehodě uvedl, že měl závadu na nápravě. Pořadatelé tvrdí, že trať byla dobře připravena a že šlo o nešťastnou náhodu. „Dosud nezjištěné příčiny havárie jsou stále předmětem prověřování,“ dodal Holčáková.

Podle ředitele závodu Adolfa Fešárka se nehoda stala na rovném úseku, kde vůz nečekaně vybočil doprava, dvakrát se převrátil a vjel do prostoru vymezeného pro diváky. „Řidiči je skutečně 16 let, což je ale obvyklý věk pro závody na uzavřených tratích. S motorem o obsahu 1400 může na uzavřené trati jet i čtrnáctiletý závodník bez řidičského průkazu,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava Fešárek. Zda byla příčinou nehody technická závada na vozidle, ředitel nepotvrdil. „Auto zabavila policie,“ dodal.

Závod se konal na uzavřeném Balcarově okruhu. Pořadatelé ho pojmenovali po krnovském závodníkovi Miroslavu Fajkusovi, který letos v květnu tragicky zahynul při mistrovském závodu automobilů v Náměšti nad Oslavou. Bylo mu třiačtyřicet let.