Volební kampaň vrcholí - dvě nejsilnější strany se v boji o voliče míjejí

Praha - Do krajských a senátních voleb zbývá pouhý týden. Politické strany mají poslední šanci přesvědčit nerozhodnuté voliče, aby přišli k urnám a dali jim svůj hlas. Volební kampaně vrcholí, strany tahají poslední trumfy. Podle politologů se přitom dvě nejsilnější strany v boji o voliče neobvykle míjejí.

Sociální demokraté si chtějí napravit špatnou reputaci z minulých krajských voleb. ODS zase potřebuje obhájit silnou pozici v krajích. A na výsledku voleb závisí i politický osud šéfů obou stran. „Sociální demokraté od začátku dávají najevo, že pojímají krajské i senátní volby jako referendum o vládě, takže není překvapivé z jejich strany, že vytahují do kampaně celostátní témata," říká politolog Petr Just.

ČSSD - rušení poplatků a konec privatizací nemocnic

Vlajkovou lodí sociálních demokratů je rušení poplatků ve zdravotnictví a zamezení privatizace nemocnic, i když v krajích se o tom nerozhoduje. „Určitě je to mýlení voličů. Je to nabízení nesplnitelného,“ namítá politolog Jan Kubáček.

Občanští demokraté naopak dali svým hejtmanům při sestavování volebních programů volnou ruku, jejich priority se tak liší kraj od kraje.

ODS se straní celorepublikových témat  

Snahu ČSSD vnést do krajských předvolebních bojů celostátní tématiku prostě ignorují. Hlavní volební manager ODS Jiří Šneberger tvrdí: „Nemůžete reagovat na něco, co se těch krajských voleb netýká.“

Podle politologa Kubáčka je právě to, že na sebe kampaně naprosto nereagují, naprosto unikátní. Krajští lídři z řad ODS se nepopulárních témat, o kterých rozhodují jejich kolegové z vlády, raději straní. A mnohdy to vypadá, že dávají ruce pryč i od svých stranických šéfů.

Ostrá a emotivní kampaň sociálních demokratů ale může podle odborníků nečekaně posílit i tábor ODS. Pokud totiž voliči přistoupí na to, že se hlasuje o současné vládě, k urnám vyrazí i ti její skalní fanoušci, kteří by třeba jinak zůstali doma. A ještě na jednom se experti shodují. Vyhrocený boj mezi parlamentními giganty ubere hlasy menším stranám, a to hlavně těm neparlamentním.