Prezidenti Polska a Česka: V EU je třeba společně táhnout za jeden provaz

Cieszyn (Polsko)- Symbolem spolupráce Česka a Polska se má stát Těšín na česko-polských hranicích. Dnes se na tom při návštěvě tohoto města shodli český prezident Václav Klaus se svým polským protějškem Lechem Kaczyńským. Oba prezidenti vyjádřili zájem o spolupráci i na mezinárodní scéně, především v Evropské unii.

„Na summitu Evropské unie v Bruselu ve čtvrtek a v pátek je potřeba držet podobné postoje v řadě důležitých věcí,“ zdůraznil Klaus v polském Cieszyně. „Společně jsme silnější a společně můžeme posílit naší pozici v Evropě,“ uvedl Kaczyński. A symbolem takové spolupráce se má stát právě Těšín. To bylo kdysi jedno město, v roce 1920 ho ale násilně rozdělila státní hranice, a vznikl tak Český Těšín a Cieszyn.

Zakrátko budou Polsko i Česko slavit devadesáté výročí nezávislosti. Oslavy se uskuteční i v česko-polském dvojměstí. Samosprávy obou měst spolu podle starostů úzce spolupracují. Důkazem toho je společný projekt „Těš se Těšínem“, který získal čtyři miliony eur (100 milionů korun) z unijní pokladny. Za to se nyní zvelebí centrum Cieszyna i Těšína.

Klaus s Kaczyńským si dnes od představitelů obou měst vyslechli plány na další společné projekty, které mají ještě více sblížit českou a polskou část města. Tyto projekty by měly být financovány Evropskou unií, jedná se například o revitalizaci Olše, společná sportovní zařízení či společnou záchrannou lékařskou pomoc.

Vydáno pod