V Česku se prodává indický lék s falešnou dokumentací

Praha - V Česku se prodávají léky od indické firmy Ranbaxy, která podle amerických úřadů falšovala výrobní dokumentaci. Spojené státy už jejich dovoz zakázaly, ale Evropa levné léky z Indie nakupuje dál.

Například lék od firmy Ranbaxy, který má pomáhat proti zánětům, je běžně k dostání, i když americké úřady oznámily, že jeho složení je pochybné. „Vyšetřujeme vazby Ranbaxy a Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Ten tři roky věděl, že firma systematicky falšuje výrobní dokumentaci a nic s tím nedělal. Schválil léky, které se lidem neměly dostat do rukou,“ říká John Dingell z Americké státní komise pro obchod.

Zatímco v Americe budou padat hlavy, Česko nereaguje vůbec, podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv za bezpečnost léků ručí země, která je distributorem pro evropský trh. „Co se týče přípravků Ranbaxy, tak je to Irsko,“ říká Veronika Petláková ze Státního úřadu pro kontrolu léčiv.

Jenže kontrola v místě výroby je drahá a irský kontrolní úřad se spoléhá na výrobní dokumentaci firmy, právě tu ale Ranbaxy dosud falšovala. Český pacient ani nemá šanci zjistit, kde byl jeho lék vyrobený.

Příbalové letáky sice mají kolonku výrobce, tam je ale uveden distributor pro evropský trh, tedy Irsko. Skutečný výrobce může být továrna v Indii. Kde k podvodům došlo, to už se ale pacient nedozví. „Od lékárníka není tato informace běžně dostupná,“ tvrdí Michal Hojný z České lékařské komory.

Podle úřadu pro kontrolu léčiv se může pacient, který chce zjistit původ léku, obrátit na internetové stránky tohoto úřadu. Jenže na internetových stránkách výrobce není uveden vůbec.

Státní ústav pro kontrolu léčiv tvrdí, že léky od Ranbaxy stáhne z prodeje, pokud to nařídí Evropská unie. Jenže ta ve svém prohlášení sdělila, že prověření léků i rozhodnutí o jejich stažení z trhu je zodpovědností dovážející země. Ranbaxy tak v Česku dál vydělává na pacientech, kteří ani nevědí, odkud jejich lék pochází.