Spisovatel Kundera zřejmě v mládí udal kolegu z koleje

Praha - Dosud neznámý dokument z Archivu bezpečnostních složek vypovídá o tom, že spisovatel Milan Kundera, žijící ve Francii, v mládí komunistické Národní bezpečnosti udal kamaráda své kolegyně z vysokoškolské koleje. Verzi podporují i některá nová svědectví po letech. Mladého letce Miroslava Dvořáčka, který tehdy utekl na Západ a pracoval tam pro zpravodajské služby, na základě udání policie zatkla a hrozil mu trest smrti; nakonec skončil v uranových dolech. O podrobnostech případu, i s výpověďmi svědků, píše pondělní vydání časopisu Respekt.

Dnes nejznámější český spisovatel před 58 lety oznámil Národní bezpečnosti jméno Miroslava Dvořáčka - agenta chodce, který tajně navštívil svou známou na koleji. „Velmi pravděpodobně na základě udání Milana Kundery byl zatčen, hrozil i v jeho případě trest smrti, nakonec dostal 22 let, z toho si odseděl 14 let v komunistických vězeních,“ říká Vojtěch Ripka z Ústavu pro studium totalitních režimů. Hlavní aktér Dvořáček dnes žije ve Švédsku, zotavuje se po mrtvici. Dodnes si myslí, že ho udala kamarádka, u níž si na koleji v roce 1950 nechal kufr.

Kundera patří vedle Václava Havla k nejznámějším žijícím Čechům. Roku 1979 mu komunisté vzali československé státní občanství. O dva roky později získal občasnství francouzské a zůstal v Paříži. Po revoluci se vrací do Česka jen inkognito. Svůj život ani minulost nekomentuje, s novináři se nebaví. Výjimku neudělal ani teď. Na žádost o vyjádření nereagoval. Historici zatím proto ani nevědí, co mohlo vést jeho kroky na Národní bezpečnost - v době poznamenané například procesem s Miladou Horákovou. O dávném hříchu bývalého člena komunistické strany, pozdějšího disidenta, nevěděli ani jeho známí.

„Absolutně mě to ohromilo, netušil jsem to. Já samozřejmě vím, že byl ve straně a ve svazu, ale tohle je pro mě nečekané,“ říká spisovatel Ivan Klíma.

Udání hraje v Kunderově díle velkou roli. A podle literární historičky Michaely Bečkové je velmi pravděpodobné, že dalším klíčem k interpretaci textů se stane i tato - dosud neznámá - část jeho minulosti.

  • Milan Kundera autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/463/46282.jpg
  • Knihy Milana Kundery autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/463/46284.jpg