Stát odkoupí a sanuje skládku v Pozďátkách na Třebíčsku

Pozďátky - Stát odkoupí od italsko-lucemburské firmy Logika skládku nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku a zajistí její sanaci prostřednictvím státního podniku Diamo. Při návštěvě Vysočiny to dnes oznámil ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Společnost Diamo si skládku přivlastní za 23 milionů korun, sanace bude stát 380 milionů korun. Skládka by měla za optimálních podmínek zmizet do tří let.

Odkoupení skládky vláda projedná do 14 dnů. Všechna rozhodující ministerstva jsou podle Římana s tímto řešením srozuměna, teď už jen dobíhá formální připomínkové řízení. Diamo podle generálního ředitele Jiřího Ježe ihned po odkoupení nainstaluje mobilní čističku na odpadní vodu a začne připravovat sanaci skládky.

Současně začne příprava žádosti o evropskou dotaci, která by měla pokrýt 85 procent nákladů, zbytek uhradí stát.

S rezervou přijala zprávu o likvidaci skládky Jana Vitnerová ze sdružení Arnika. „S optimismem jsme opatrní, už jednou jsme podobnou situaci zažili. Radost budeme mít až skládka skutečně zmizí,“ uvedla Vitnerová. Podle Jiřího Válala, starosty obce Slavičky, pod níž spadá místní část Pozďátky, bude po sanaci následovat rekultivace celé lokality. „Pozemky budou po koupi patřit Diamu, možná je na obec převede. Plocha se asi zatravní, ale bude záležet na projektu. Zatím si tím hlavu nelámu,“ řekl Válal. Skládku nebezpečné zelené skalice a jiných jedů tak v budoucnu nahradí zřejmě pastviny.

Logika chtěla na místě dosavadní skládky před časem vybudovat novou, s kapacitou 360.000 metrů krychlových, a také zpracovatelský závod. Ročně jím mělo podle plánů projít na 17.500 tun odpadů.

Skládka u Pozďátek byla zprovozněna v roce 1994. Uloženo na ni bylo kolem 30.000 tun odpadů a v roce 1996 zhruba 10.000 tun zelené skalice. Pravděpodobně narušenou fólií či netěsností hráze začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. Od roku 1997 je proto skládka mimo provoz. O dva roky později byl na vlastníka skládky, jímž v té době byla třebíčská společnost DEP POZ, vyhlášen konkurz.

Vláda rozhodla v roce 2002 o uvolnění zhruba 80 milionů korun na sanaci skládky, konkurzní správce ji však prodal zahraniční společnosti ICKM Real Estate. Vlastníci se postupně ještě několikrát změnili. Ministerstvo životního prostředí loni souhlasilo pouze se sanací skládky bez jejího dalšího rozšíření a provozu.