Rozšíření silnice z Mostu do Litvínova už nebrání pozemky

Most - Vlastnictví pozemků už nebrání rozšíření silnice I/27 z Mostu do Litvínova kolem průmyslového areálu firmy Unipetrol RPA. S vypořádáním pozemků výrazně vypomohl státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem, vzhledem k novele stavebního zákona je nyní potřeba aktualizovat projektovou dokumentaci, informoval předsednictvo Hospodářské a sociální rady Mostecka ředitel chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Renné Komínek.

Upozornil na to, že ve státním rozpočtu na příští rok se s vyčleněním peněz na stavbu nepočítá. „Z naší strany bude v brzké době vše připraveno ke stavebnímu povolení. Věříme, že práce na rozšíření silnice by mohly začít v roce 2010,“ uvedl.

Nedostatek peněz ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) potvrdil předseda sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS). „Vláda preferuje v každém z krajů dokončení dálničních úseků a rychlostních silnic. Na komunikace nižších tříd se tak už nedostává,“ doplnil.

Rozšíření silnice I/27 z Mostu do Litvínova je jednou z priorit mostecké tripartity. Na urychlené zahájení stavby apeluje i vedení společnosti Unipetrol RPA. Přeprava chemických produktů po vozovce vyvolává podle mluvčího firmy Pavla Veselého obavy obyvatel, přispívá k tomu právě i její nedostatečná kapacita.

Rozšířením silnice o další dva pruhy a vybudování okružní křižovatky v blízkosti administrativní budovy Unipetrolu RPA si vyžádá zhruba miliardu korun. Vysoké finanční nároky vyplývají ze specifických podmínek, nutné je například zajistit přeložky velkého množství inženýrských sítí.