Obchvat Líbeznice bude za dva roky

Líbeznice (u Prahy) - Výstavba severozápadního obchvatu má odlehčit od těžké kamionové dopravy obci Líbeznice. Obchvat je součástí silnice I/9, která vede od dálnice D8 do Mělníka a České Lípy. Jeho stavba by měla být dokončena na podzim 2010, informovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.

Komunikace I/9 začíná u obce Zdiby a odtud vede kolem Neratovic a do Mělníka, České Lípy a dále na Rumburk k hranici s Německem. V první fázi bude upraven její úsek Praha - Býškovice. Výhledově je pak uvažováno o rozšíření úseku Býškovice - Mělník.

Obchvat Líbeznice, kudy vede převážně těžká nákladní doprava, patří do souboru staveb rozšíření silnice I/9. „Hlavním úkolem obchvatu je zklidnit nadměrnou tranzitní dopravu uvnitř obce,“ řekl generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Odvedení nákladní dopravy má zlepšit dopravní situaci uvnitř obce a také snížit emise, prašnost, hluk a vibrace.

Stavba dlouhá 2,6 kilometru bude stát 435 milionů korun. Dokončení je plánováno na listopad 2010. V průběhu stavby je třeba počítat s částečným omezením dopravy a objížďkami.