Vesecká se podle soudu Uhlovi omlouvat nemusí

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes zamítl žalobu publicisty Petra Uhla proti nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké, která označila informace v Uhlově článku v deníku Právo za lživé. Uhl to považuje za nezákonné a před soudem se domáhal, aby Vesecká svůj výrok označila za nepravdivý a uvedla, že jej lituje. Novinář v článku kritizoval postup Vesecké v případu Jiřího Čunka, konkrétně fakt, že předala případ jinému státnímu zástupci. Autor ji především vyčetl, že nezveřejnila texty svých rozhodnutí.

Vesecká svůj výrok pronesla v 4. listopadu 2007 v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Kritizovala zde Uhlův článek nazvaný Pro Veseckou - třikrát a dost. „V tomto článku tak, jak již v poslední době celkem bývá u pana Uhla pravidlem, jsou zveřejňovány a prezentovány nepravdy, dezinformace a lži,“ řekla v listopadu nejvyšší státní zástupkyně.

Podle soudkyně Věry Adámkové je žaloba nedůvodná. „Žalovaná vyslovila názor, na který má nárok,“ zdůvodnila svůj verdikt soudkyně. Uhlova právní zástupkyně Helena Svatošová chce vyčkat na písemné zdůvodnění rozsudku a poté se proti němu odvolá: „Nesouhlasíme s právním závěrem, že jde o hodnotící soud. Tento výrok není kritikou, nemůže být takto tolerován.“

Petr Uhl:

"Nedožaduji se omluvy, protože to je takový český vynález,
který jinde není. Dožaduji se, aby soud uznal, že to, co říkala, tak není."

Uhl dnes uvedl, že ho výrok Vesecké poškodil na profesionální pověsti a cti: „Jestliže je komentátor celostátního deníku označen za člověka, v jehož komentáři jsou lži, tak to samozřejmě na část lidí působí.“ Hradecký krajský soud měl původně případ projednávat již 13. června, Uhl ale soudu podal před zahájením jednání námitku z podjatosti, které ale nebylo vyhověno.

V komentáři, který konflikt způsobil, Uhl píše o rozhodnutí Vesecké odejmout dozor nad trestní věcí obviněného vicepremiéra Jiřího Čunka přerovskému státnímu zástupci Radimu Obstovi a přikázat ji do Jihlavy Arifu Salichovovi. Uhl ve článku například napsal, že Vesecká mate veřejnost. Dále uvedl, že by texty rozhodnutí o odnětí a předání věci, o zastavení trestního stíhání i o zrušení tohoto zastavení měly být zveřejněny.

Vydáno pod