V nejmenším volebním okrsku Česka mohou volit čtyři občané

Březina - Nejmenší volební okrsek v Česku, jímž je vojenský újezd Březina na Vyškovsku, se připravuje na volby. Své zástupce do jihomoravského krajského zastupitelstva i Senátu v něm mohou vybrat celkem čtyři občané. Více jich v újezdu nežije. Tři z nich již přislíbili, že se voleb zúčastní. Volební účast v Březině se tak bude pohybovat minimálně na 75 procentech. Čtveřici dnes budou doručeny volební lístky.

„Letos budeme mít snad nejméně voličů. Rodině Němcových vyrostly obě děti, které se z hájenky v újezdu odstěhovaly. Proto ten úbytek,“ řekl dnes přednosta újezdu Jan Roubal. V těch nejlepších letech bydlelo v Březině až devět voličů.

Obyvatelé újezdu žijí na lesních samotách v hájenkách. Nejdále to mají do volební místnosti, která je v sídle újezdu ve Vyškově, právě Němcovi. Aby mohli vhodit do urny hlasy, musí cestovat asi 30 kilometrů. Nejblíže, přibližně deset kilometrů, to má do vyškovské volební místnosti jeden z lesních dělníků.

Březina je z hlediska voleb mimořádným okrskem. I když je co do počtu občanů nejmenší, svojí rozlohou zase patří k největším. Předloni při hlasování do Poslanecké sněmovny hlasovalo všech šest obyvatel - účast byla stoprocentní. Je možné, že nyní bude situace obdobná. Již nyní je také jasné, že v Březině budou nejdříve sečteny hlasy a známy výsledky.