Topolánek jednal s vůdcem běloruské opozice Milinkevičem

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek se dnes sešel s vůdčí osobností běloruské demokratické opozice Aljaksandrem Milinkevičem, který se v Česku účastní dvanáctého ročníku konference Forum 2000. Milinkevič v pondělí v Praze řekl, že běloruská opozice se chce stát rovnoprávným partnerem v dialogu s vládnoucí mocí i Evropskou unií.

Evropská unie se v pondělí rozhodla, že zmírní sankce vůči Bělorusku. Konkrétně jde o dočasné pozastavení zákazu udělovat víza běloruským předákům včetně prezidenta Alexandra Lukašenka. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga je za rozhodnutím snaha, aby se Bělorusko ještě více nepřipoutalo ke svému tradičnímu spojenci Rusku, s nímž má unie nyní dost napjaté vztahy.

Český premiér oznámil stanovisko svého kabinetu, který jednohlasně pokládá zářiové volby v Bělorusku za nedemokratické. Při té příležitosti ujistil Milinkeviče, že Česká republika hodlá apelovat na změnu běloruského režimu.

Návštěvu opozičního předáka v Praze dělí od proběhlých běloruských voleb čtrnáct dní. Aljaksandr Milinkevič včerejší rozhodnutí Evropské unie o pozastavení víz nekritizuje, apeluje však na důsledné dodržování tohoto nařízení. Vyjádřil také obavu nad sílícím vlivem Ruska v Bělorusku.

Dalším tématem byly vzájemné vztahy obou zemí v budoucnu. Milinkevič Topolánka požádal, česká vláda za předsednictví ČR v EU komunikovala i s běloruskou demokratickou opozicí. Detaily možné spolupráce však žádný z aktérů nesdělil, jak uvedl redaktor ČT Pavel Šimek. O Bělorusku chce Topolánek v pondělí diskutovat i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která navštíví Prahu.