Protikorupční organizace chtěla znát výdaje na volby, ČSSD a ODS je neposkytly

Praha - Nevládní protikorupční organizaci Růžový panter se nepodařilo získat informace o financování volebních kampaní. Vládní ODS i opoziční ČSSD na výzvu organizace nereagovaly. Další sněmovní strany, kterými jsou KSČM, KDU-ČSL a zelení, tak učinily v neúplné podobě. Z několika oslovených politických subjektů podle Růžového pantera požadované informace zaslaly pouze neparlamentní sdružení SNK ED a Nezávislí starostové pro kraj.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejné prostředky, není možné údaje o financování tajit,“ domnívá se Iveta Jordánová, která nevládní sdružení zastupuje. O chybějící informace chce proto sdružení požádat znovu. ODS při spuštění kampaně v září počítala s výdaji zhruba ve výši až 60 milionů korun. V podobné výši se pohybují i plánované výdaje sociálních demokratů.

Sdružení politickým stranám zaslalo několik otázek. Nejprve chtělo vědět, jaké jsou výdaje stran, včetně prostředků ze státního rozpočtu, pro všechny kraje dohromady. Speciálně se také zajímalo o to, kolik činí rozpočet ve Středočeském a Zlínském kraji, které sdružení vybralo jako zástupce největších a nejmenších krajů v Česku. Růžový panter chtěl také vědět, kolik v těchto krajích strany zaplatí mimo jiné za billboardy, plakáty, volební tiskoviny a další propagační materiály.

ODS nereagovala vůbec, ČSSD odmítla údaje poskytnout 

Občanští demokraté jako jediní podle organizace na žádost o zaslání údajů vůbec nereagovali. ČSSD je naopak odmítla poskytnout. Výši prostředků, které na volby použije ze státního rozpočtu, považuje za důvěrné. Lidovci za kampaň zaplatili celkově 24 milionů korun, z čehož 20 milionů korun bylo ze státního rozpočtu. Konkrétní údaje o jednotlivých položkách ze dvou krajů však KDU-ČSL zatím neuvedla s tím, že by je mohla zneužít politická konkurence.

Komunisté na kampaň celkově vyčlenili přes 16 milionů korun. Neuvedli ale, jakou část činí peníze plynoucí ze státního rozpočtu. Největší část výdajů tvořily plakáty a další tiskoviny. Zelení na kampaň určili prostředky ve výši 12,5 milionu korun. Celkové výdaje však budou podle strany vyšší o krajské prostředky, dary a půjčky, jejichž výši chtějí zelení sdělit až po volbách. Strana také neupřesnila, kolik peněz plyne ze státního rozpočtu.