Neplacení povinného ručení se prodraží

Praha - Kdo neuzavře od Nového roku povinné ručení na auto, bude muset podle zákona přispívat do Garančního fondu minimálně 20 korun (motocykl do 350 ccm) za každý den, kdy není vozidlo pojištěno. Navíc se k částce budou připočítávat náklady uplatnění.

Novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla nařizuje neplatičům od 1. 1. 2009 za každý den, kdy nemají vozidlo pojištěno, zaplatit do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP) příspěvek za každý den až 300 korun, podle druhu vozidla. Peníze z uvedeného fondu půjdou na nepojištěné škody.

Příspěvek nepojištěných se týká pouze nepojištěných vozidel a v žádném případě nenahrazuje povinné ručení. Po majitelích nepojištěných aut se budou částky za škody dále vymáhat. Placení příspěvku se vyhne pouze neplatič, který vozidlo v žádném případě neprovozoval na veřejně přístupné komunikaci, uvedl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.

K nepojištěným patří podle zástupců ČKP zejména starší ojetá vozidla. „Na nové nepojištěné vozidlo v ČR nenarazíte,“ dodal Hradec. Podle zástupkyně výkonného ředitele ČKP Petry Zlatohlávkové část majitelů a provozovatelů vozidel nemá povinné ručení cíleně, ale druhá skupina třeba jen z vlastní nepozornosti.

Která vozidla jsou nepojištěná, vyplývá z porovnání Centrální databáze vozidel a databáze pojištěných vozidel. Vlastníky a provozovatele nepojištěných vozidel vyzve počátkem příštího roku ČKP písemně k úhradě. Vyhnout se placení příspěvku do Garančního fondu bude možné úhradou povinného ručení nebo vyřazením nepoužívaného vozidla z registru vozidel.

Povinné ručení nemá v Česku uzavřeno kolem 850 000 vozidel. Přibližně každé dvacáté vozidlo, které se denně pohybuje na českých silnicích, jezdí podle ČKP bez povinného ručení. Řidiči nepojištěných vozidel způsobí každoročně kolem 5 000 nehod s celkovou škodou asi 450 milionů korun. Pokuta za provozování vozidla bez povinného ručení se s platností od letošního června zvedla nejméně na 5 000 Kč a nejvíce 40 000 Kč. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla má v Česku 6,145 milionu aut.