Soud zamítl odvolání řidiče, který zabil matku s dítětem

Pardubice - Pobočka krajského soudu v Pardubicích dnes zamítla odvolání Luboše Sahuly, který v květnu letošního roku na chodníku v Chrasti na Chrudimsku srazil a smrtelně zranil ženu s dítětem. Soud tak potvrdil původní verdikt chrudimského soudu, který muži uložil pět let vězení. Sedm let navíc nesmí řídit motorová vozidla. Sahula byl v době nehody pod vlivem drog a neměl řidičský průkaz.

„Předseda senátu Aleš Holík své dnešní rozhodnutí odůvodnil tak, že trest na samé horní hranici sazby byl uložen zcela správně, obžalovanému přitěžovala celá řada okolností. Odvolací soud se proto ztotožnil s rozsudkem Okresního soudu v Chrudimi, jehož zjištění a právní hodnocení považuje za správná,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad.

Ve vzorcích krve a moči hodinu až dvě po nehodě byla u řidiče zjištěna přítomnost amfetaminu, metamfetaminu a efedrinu, což nasvědčuje aplikaci podomácku vyrobeného pervitinu. Podle odborníků byla řidičova schopnost řízení přinejmenším snížena následkem únavy během takzvaného dojezdu po užití pervitinu.

Sahula nikdy řidičský průkaz neměl a byl již dříve trestán za řízení bez řidičského oprávnění a jízdu pod vlivem alkoholu. Do konfliktu se zákonem se také dostal za krádeže. Trest si má odpykat ve věznici s ostrahou.