Za distribuci drog a zneužití dívky půjde muž na osm let do vězení

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil rozsudek brněnského krajského soudu, který poslal jednačtyřicetiletého Karla Modráka za rozsáhlou distribuci drog a pohlavní zneužití čtrnáctileté dívky na osm let do vězení. Odvolací soud už se případem zabýval potřetí. Krajský soud nejprve Modráka poslal na devět let za mříže. Později mu trest snížil na pět let. Loni v říjnu ale soudci Vrchního soudu v Olomouci kauzu do Brna  znovu vrátili. Rozpory podle nich byly především v hodnocení důkazů.

„Krajský soud správně ustálil otázku viny, správně kvalifikoval jednání obžalovaného a uložil mu přiměřený trest. Hrozila mu přitom sazba osmi až 12 let,“ uvedl dnes mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Drogu zadarmo poskytoval nezletilým i mladistvým

Podle obžaloby se Modrák podílel v roce 2004 na výrobě pervitinu. Se svým známým Marcelem Matonohou jej vyráběl v pronajatých pokojích hotelů na jižní Moravě. Drogu navíc v Brně a na jiných místech zadarmo poskytoval nezletilým i mladistvým. V některých případech jim drogu sám aplikoval nebo je to učil. Podle soudu ve stejné době zneužil i žákyni osmé třídy základní školy. Matonoha dostal v září 2005 pět let vězení za výrobu drog. Jeho rozsudek je pravomocný a trest si už odpykává.

Obžalovaný dnes po soudcích žádal nejen mírnější trest, ale i částečné zproštění obžaloby. Namítal, že nebyla prokázána jeho vina ve stejném rozsahu jako v případě Matonohy, a jeho jednání tak nelze posoudit jako spolupachatelství, ale pouze jako pomoc k uvedenému trestnému činu. Tvrdil také, že svědci byli zastrašováni policií ještě před podáním svědeckých výpovědí. Soudci ale jeho odvolání zamítli jako nedůvodné.