Řidič, jenž srazil v Karviné sestry, půjde do vězení na 34 měsíců

Karviná - Osmapadesátiletého Bohumila Formánka, který loni v prosinci v Karviné na přechodu pro chodce srazil sedmnáctileté sestry, poslal dnes karvinský okresní soud do vězení. Jedno ze sedmnáctiletých dvojčat na místě zraněním podlehlo, druhá dívka byla zraněna. Soud uznal Formánka vinným z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Formánkův právník požadoval pro svého klienta podmíněný trest a po vynesení rozsudku podal odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Případem se tak bude zabývat ostravský krajský soud.

V případě se rozcházejí závěry dvou soudních znalců. Podle prvního znalce, jel řidič v době střetu rychlostí přesahující osmdesát kilometrů v hodině. Podle druhého, kterého přizvala obhajoba, byla rychlost v době střetu třiašedesát kilometrů v hodině. Obhajoba navíc argumentovala tím, že dívky byly oblečené do tmavých šatů, a tak byly na přechodu špatně vidět.

„Hlavním viníkem byla nepřiměřená rychlost. Navíc obžalovaný nedal přednost chodkyním,“ řekl žalobce. Právník odsouzeného připustil, že jeho klient překročil rychlost. Poukázal ale i na další aspekty tragické nehody. „Byla tma. Dívky měly nekontrastní a tmavé oblečení. Samotný přechod je navíc velmi nebezpečný,“ řekl.

Nehoda se stala 18. prosince brzy ráno. Bohumínská dvojčata Eva a Eliška Prokešovy tehdy přecházela přechod pro chodce poblíž hasičské stanice a měla namířeno do vyučování na Střední zdravotnické škole. Auto, které řídil Bohumil Formánek, přijíždělo od Ostravy. Obě dívky srazil, přestože podle záznamu z průmyslové kamery byl úsek v té chvíli přehledný a řidiči nestínilo žádné vozidlo ani jiná překážka.

Znak na silnici
Zdroj: ČT24