Langer a velvyslanec USA podepsali memorandum ke zrušení víz

Praha  - Ministr vnitra Ivan Langer a velvyslanec Spojených států v Praze Richard Graber dnes podepsali memorandum, které upravuje spolupráci mezi orgány vynucování práva a bezpečnostními sbory obou států v boji proti terorismu. Memorandum je dalším krokem ke zrušení vízové povinnosti s USA.

Podepsaný dokument vymezuje oblasti a způsoby posílené spolupráce mezi ČR a USA, která má vést ke zlepšení schopnosti bezpečnostních orgánů odhalovat teroristy a osoby podezřelé z terorismu a bránit jim v provádění útoků a dalších nekalých aktivit, uvedla mluvčí.

Vzhledem k citlivému obsahu, který zahrnuje specifické informace o operativní spolupráci, nebude dokument veřejný. Memorandum je podle mluvčí ministerstva vnitra Jany Malíkové plně v souladu s právními řády obou států a nevyžaduje ke své účinnosti dodatečnou zákonodárnou aktivitu.

Česko musí s USA pro bezvízový styk ještě vyjednat smlouvu o výměně informací o osobách v minulosti odsouzených za nejzávažnější trestné činy. Protože jde o mezinárodní dohodu, bude ji muset ratifikovat vláda, sněmovna a prezident. Bezvízový styk však může začít fungovat už před ratifikací.