Vláda dnes o počítačích ve školách, homosexuálech a devizovém zákonu

Praha - Podpora internetu ve školách, malých oborů pražské filozofické fakulty pro potřeby ministerstva vnitra či vznik nového výboru pro sexuální menšiny jsou na programu dnešního jednání české vlády. Kabinet rovněž projedná návrh novely devizového zákona, který má umožnit cizincům volně nabývat nemovitosti určené k bydlení.

Ministr školství Ondřej Liška předloží plán na financování rozvoje informačních technologií ve školách v letech 2009 až 2013. Program má mimo jiné zajistit připojení k internetu, vybavení škol a vzdělávání učitelů. Za tímto účelem chce úřad zajistit přes tři miliardy korun. Kromě zdrojů ze státního rozpočtu počítá s evropskými prostředky a spoluúčastí škol.

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková navrhne vznik nového výboru pro sexuální menšiny jako součást Rady vlády pro lidská práva. Výbor by měl jednat například o útocích radikálů na homosexuály, o možnostech lesbických párů adoptovat děti, o prevenci proti nákaze virem HIV a o problémech, jimž čelí bisexuálové a transsexuálové.

Z ekonomických témat se bude vláda zabývat především návrhem novely devizového zákona, který má umožnit cizincům od příštího roku v České republice volně nabývat nemovitosti k bydlení. Důvodem změny je konec pětiletého přechodného období, na který Česko získalo výjimku od Evropské unie. Cizinci však stále ještě nebudou moci v Česku kupovat zemědělskou půdu. Na rozdíl od bytů a obytných domů je její koupě pro cizince omezena s EU dohodnutou sedmiletou výjimkou.

Program vlády byl proti původním plánům zkrácen. Tisková konference po jejím jednání se bude konat dříve než obvykle, už v 11:00. Premiér Mirek Topolánek se totiž s některými ministry pak přesune do Bruselu na dvoudenní summit EU, který se bude mimo jiné zabývat finanční krizí.