Za krádež trezoru v Hotelu Olympik padlo první obvinění

Praha - Policisté dnes obvinili jedenadvacetiletého muže z Prahy z krádeže trezoru v pražském Hotelu Olympik. Mladík byl podezřelý už od počátku. V trezoru byly akcie v nominální hodnotě asi 300 milionů korun a peníze v různých měnách za zhruba jeden milion korun. Pachateli hrozí až 12 let vězení. Policie zadržela mladíka už krátce po činu, neměla ale potřebné důkazy a po výslechu ho proto musela pustit.

V den krádeže se mladý muž podle personálu hotelu bezdůvodně pohyboval po budově. „Vzhledem k tomu, že v tu dobu ještě kriminalisté neměli shromážděny a zcela vyhodnoceny potřebné důkazy, museli dotyčného po výslechu propustit na svobodu,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Miklíková. V současné době má ale podle ní policie přesvědčivé důkazy, na základě kterých mohla mladíka opět zadržet a obvinit z krádeže vloupáním.

Muž byl podle mluvčí za majetkovou kriminální činnost už trestán. Policie dala státnímu zástupci podnět k jeho vzetí do vazby a nadále pátrá po odcizeném trezoru, penězích a akciích, které v něm byly. Podrobné  informace o počtu a hodnotě akcií jsou zveřejněny na internetových stránkách hotelu. Rekonstrukce celé loupeže proběhne ve čtvrtek 16. října.

Zaměstnanci hotelu si v den krádeže všimli dvou mužů, kteří stěhovali něco těžkého pod prostěradlem. Policie jednoho z nich prověřila a poté propustila. Po několika hodinách byl ale opět zadržen. Druhý muž podle personálu mezitím z hotelu odešel a na komplice zřejmě čekal opodál. 

Ředitel Hotelu Olympik uvědomil podle svých slov o krádeži burzu, dozorový orgán nad cennými papíry a větší obchodní společnosti. „Museli jsme učinit kroky na všech kapitálových trzích nebo u institucí, které se obchodem s akciemi zabývají, a všude nahlásit, že došlo k této události,“ uvedl ředitel hotelu Vlastislav Šos. Zároveň jsou podle něj tyto cenné papíry vyjmuty z hlasování na valné hromadě společností.

Hotel Olympik zdokonalil podle Šosových slov bezpečnostní opatření, kritická místa jsou prý lépe monitorována.

Logo hotelu Olympik
Zdroj: ČT24