Nejvyšší soud zamítl dovolání Velikovské, která zabila manžela - tyrana

Brno  - Kamila Velikovská si odpyká sedm let vězení za vraždu manžela, který ji údajně dlouhodobě týral. Nejvyšší soud (NS) totiž odmítl její dovolání a po vleklém procesu definitivně potvrdil trest pod hranicí zákonné sazby. Žena manžela zastřelila v roce 2005 v jejich bytě. Do výkonu trestu už nastoupila. Její právnička Hana Marvanová řekla, že doporučí klientce podání ústavní stížnosti.

NS řešil kauzu už podruhé. U krajského soudu dostala žena původně osm let vězení, Vrchní soud v Olomouci ale trest zpřísnil na deset let. Poté do kauzy poprvé zasáhl Nejvyšší soud, podle kterého byl rozsudek příliš přísný. Letos proto vrchní soud verdikt změnil a vyměřil ženě sedm let vězení. Zohlednil přitom to, že byla obětí domácího násilí. „Ačkoliv je sazba snížená, tak důvody, pro které jsme podávali dovolání, trvají i pro případnou ústavní stížnost,“ řekla Marvanová.

Vražda byla následkem dlouhodobého týrání v manželství, a to jak fyzického, tak duševního. Před soudem například vyšlo najevo, že Velikovská musela oznamovat svému muži odchod na toaletu, kam ji manžel doprovázel. Svědky brutálních fyzických útoků bývaly nejen její dcery, ale i matka či otec. Případ týrání Velikovské označily u soudu psycholožky za obzvlášť extrémní a shodně uvedly, že se u ní projevil syndrom týrané ženy.

Velikovská zastřelila svého muže doma v obývacím pokoji pistolí, kterou si patrně vypůjčila na svou obranu. Manžel na místě zemřel. Soud neuvěřil tvrzení, že výstřely vyšly ze zbraně náhodně při potyčce. Ve výši trestu však zohlednil dlouhodobé fyzické i psychické týrání ženy. Trest sedmi let vězení je pod zákonnou sazbou za vraždu. Velikovské naopak přitížilo její chování po činu. Do případu zatáhla i svého souseda, který jí pomohl s úklidem a odstraněním těla. Společně vytrhali zakrvácené parkety z pokoje, oblečení spálili. Poté oslovili dva bezdomovce, aby tělo za několik lahví alkoholu zakopali. Bezdomovci však mrtvého muže pouze odvezli do lesa za vizovickým nádražím. Tělo v pokročilém stadiu rozkladu objevil kolemjdoucí.

Velikovská manželství, a okrajově i soudní proces, popsala v knize Svobodná, i když za mřížemi. Napsala ji během desetiměsíční vazby.

Pouta
Zdroj: ČT24