Spor s farmářkou po 15 letech končí, stavba dálnice D11 může pokračovat

Hradec Králové - Dostavba dálnice D11 může začít. Vláda dnes schválila dohodu mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou, která vlastní přibližně deset hektarů pozemků na trase nedokončené dálnice D11 před Hradcem Králové. Podle dohody dostane od státu zhruba 253 hektarů státních pozemků výměnou za přibližně 10,6 hektaru jejích pozemků nutných k dostavbě dálnice. Spor o pozemky se vlekl 15 let. Dálnice dosud končila v polích před městem.

„Výsledkem dnešního kroku vlády je možnost dokončení dálnice do Hradce Králové v horizontu dvou let, tedy do konce roku 2010. Dostavba dálnice, která je pro Východočechy klíčová, přispěje ke zlepšení složité dopravní situace v celém regionu,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Dodal, že se jedná o mimořádné řešení vynucené především dlouhodobým přerušením stavby.

Místo vyvlastnění 253 hektarů

Stavba dálnice D11 od Poděbrad k Hradci Králové byla dokončena v roce 2006. Motoristé z ní ale dosud sjíždějí na provizorním sjezdu u Libišan. Do konce letošního roku by měl být otevřen další úsek dálnice do Praskačky, další výstavbu směrem k Hradci Králové však dosud blokoval spor o pozemky Havránkové. „Jsem ráda, že to celé skončilo,“ uvedla. Na pozemcích, které výměnou získá, bude hospodařit. Její právní zástupce Pavel Černohous se k nabídce nevyjádřil, nejdříve se hodlá s vládním usnesením seznámit.

„Návrhu paní Havránkové jsme se rozhodli vyhovět především proto, že státu zůstane na oněch řádově 250 hektarů, které bude za majitelčiných jedenáct hektarů nabízet, do budoucna předkupní právo a nedojde proto k žádným machinacím,“ zdůraznil Gandalovič. Upozornil, že se jedná o bezprecedentní rozhodnutí, které se v jiných případech nebude opakovat, a vláda k němu přistoupila jen proto, aby se, podle Gandalovičových slov, vyhnula vyvlastnění. To by celý proces ještě více zpozdilo.

Rozhodnutí vlády uvítal i hejtman hradeckého kraje Pavel Bradík. „Je to úžasná zpráva pro všechny obyvatele Královéhradeckého kraje, pro všechny řidiče, protože dálnice končí pár kilometrů před Hradcem Králové. Samozřejmě budeme usilovat o to, aby tato komunikace pokračovala dál k Jaroměři a potom směrem na polské hranice,“ řekl dnes Bradík. Vládou schválenou dohodu považuje za nejvýhodnější řešení. „Jakékoliv další provizorní sjezdy a řešení by celou akci pouze prodražovaly,“ řekl Bradík.

Dálnice by měla být hotová do konce roku 2010

Ludmila Havránková:

„Peníze jsem nikdy nechtěla, požadovala jsem pozemky.“

Stát musí v současné době majiteli pozemku nabídnout tzv. cenu obvyklou. Ta ale není nikde specifikována. Majitelům se často nelíbí a se státem se přou dlouhá léta. Pokud se spor dostane až k soudu, stát musí s vyvlastněním čekat až na jeho definitivní verdikt a výstavba nových úseků silnic se opožďuje a prodražuje.

Objevily se proto poslanecké návrhy, které by měnily zákon tak, že soud by neměl na vyvlastnění odkladný účinek. Stát by mohl stavět a majitel by se s ním soudil pouze o výši náhrady, a nikoliv o pozemky samé. Vláda to ale odmítla jako přílišný zásah do soukromého vlastnictví. Kabinet proto chystá vlastní návrh řešení sporů kolem pozemků pro dálnice.

Spor o pozemky u Hradce se vleče již 15 let. Varianta směny pozemků byla ve hře od loňského září. Vláda ji však letos v dubnu odmítla a farmářce místo toho nabídla deset hektarů orné půdy a až 48 milionů korun finančních kompenzace. To Havránková odmítla s tím, že ji nejde o peníze, ale o možnost hospodařit.

Spor s farmářkou po 15 letech končí, stavba dálnice D11 může pokračovat.
Zdroj: ČT24