ČSSD podává trestní oznámení kvůli ničení svých billboardů

Praha - Sociální demokracie se rozhodla podat trestní oznámení kvůli údajnému přelepování volebních billboardů ČSSD textem Volte přátele vrahů. Z trestného činu poškozování cizí věci podezřívá vládní ODS. Premiér Mirek Topolánek dělá podle ČSSD navíc předvolební kampaň za peníze daňových poplatníků. Poukazují především na novinové inzeráty o vládních reformách s jeho podobiznou. Za volební kampaň placenou z veřejných prostředků považují sociální demokraté také propagaci reformy zdravotnictví ministrem Tomášem Julínkem, která se objevila v dnešních novinách.

Hromadné ničení volebních billboardů má podle Ondřeje Macury z tiskového odboru Lidového domu v různých částech České republiky stejnou podobu. Text má voličům připomenout incident dvou účastníků křtu knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, jenž skončil smrtí jednoho z nich. ODS by se podle něj „neměla uchylovat k nečestnému a nezákonnému způsobu vedení předvolebního boje, tedy k přelepování billboardů jiné politické strany a zneužívání státních prostředků na předvolební kampaň,“ dodal.

Tiskový mluvčí občanských demokratů Milan Bouška podezření rozhodně odmítl. Podle šéfa volebního štábu Jiřího Šnebergra se ODS neuchýlila k žádnému projevu tohoto druhu: „Není to ODS, kdo vylepuje anonymní útočné billboardy a inzeráty a kdo vede osobní útoky proti kandidátům politického soupeře. ODS vedla a vede svoji volební kampaň v pozitivním duchu a nehodlá od tohoto trendu ustupovat.“

Vláda podle socialistů nedokáže zajistit peníze na zvýšení mezd zaměstnanců a na vyrovnání životních nákladů důchodců, ale utrácí 470 milionů korun za kampaň. „Je nehorázné a vymykající se všem zvyklostem civilizovaného světa, že se vláda dva dny před volbami snaží za státní peníze ovlivnit výsledek krajských voleb,“ uvádí se v tiskové zprávě ČSSD. Šéf volebního štábu ODS Šnebergr považuje spojování vládní kampaně s krajskou za účelové: „Je pouze snahou ČSSD odvést pozornost od vlastních problémů a od skutečných témat, o kterých krajské volby jsou.“

K incidentu během volební kampaně došlo například na Děčínsku, kde kandidát do Senátu za hnutí Severočeši.cz Mirko Bernas nalepil na volební vůz svého soupeře Jaroslava Sykáčka kandidujícího za ČSSD samolepku svého hnutí. Případ řešila policie. V Ústeckém kraji se naopak objevily načerno vylepené plakáty ČSSD. Děčínští strážníci počátkem září pokutovali také příznivce zelených, který nelegálně vylepil plakát senátní kandidátky Moniky Lampové. Policie se zabývala i krajskými volebními plakáty ODS s nápisem Makejte, gadžové, ať se máme líp.

Plakáty hejtmana Šulce
Zdroj: ČT24/Městská policie Ústí nad Labem
Vydáno pod