Milevsko v referendu rozhodne o autobusovém nádraží

Milevsko (Písecko) - V pátek a v sobotu současně s krajskými volbami mohou obyvatelé Milevska hlasovat také v místním referendu o budoucnosti autobusového nádraží. V něm rozhodnou, jestli má město prodat plochu nádraží k výstavbě supermarketu. Místní i lidé z okolních obcí proti jeho výstavbě několik let bojovali a pod peticí se shromáždilo na 3000 podpisů.

„Budou dvě okrskové volební komise v každé místnosti podle počtu okrsků. Bude komise pro krajské volby, tak samostatná volební komise pro místní referendum,“ řekl místostarosta Michal Polanecký (ODS). Voliči tak současně ve stejný čas mohou rozhodnout o krajských zastupitelích i o osudu autobusového nádraží. Výsledky plebiscitu budou znát komise už několik hodin po jeho skončení. Aby se vedení města muselo zabývat výsledky referenda, tak je nutná minimální účast 35 procent oprávněných voličů.

Supermarket chce na ploše autobusového nádraží vybudovat společnost Lidl. Problém, zda obchodní dům stavět, či ne, se táhne řadu let. Už předchozí vedení města o žádosti firmy jednalo. Nové vedení si ale vymínilo, že na ploše v centru Milevska nevznikne typizovaný objekt supermarketu. Ale podle studie by mohlo místo autobusového nádraží vzniknout několik multifunkčních budov s obchody. Celkové náklady místostarosta odhadl na 145 milionů korun.

Pokud se vysloví lidé v Milevsku pro stavbu, chce město ve smlouvě zakotvit, že společnost nepostaví na ploše něco jiného. I ji by ale mohla firma obejít. „Dle mých právních znalostí, pokud někdo prodává majetek, je velmi obtížné do smlouvy zapracovat, jak s majetkem smí v budoucnu nakládat,“ podotkl vedoucí odboru regionálního rozvoje Petr Švára. Dodal, že přímo o Lidlu se v referendu nemluví, ačkoli prý jiný podobný investor zájem nemá.

Podle odpůrce supermarketu a iniciátora petice Václava Hejného je současné nádraží nevzhledné, ale místo něj by se mohly postavit obchůdky, restaurace a čekárna pro lidi. Připomněl, že podobné supermarkety už jsou ve městě čtyři.