Pár z Brna léta okrádal pět mentálně postižených

Brno - Otřesný případ odhalili brněnští policisté, v minulých dnech zadrželi muže a ženu, kteří pět let využívali pět mentálně postižených lidí. Pár jim namluvil, že se o ně postará a nastěhoval si je do bytu. Pak je ale okrádali o sociální dávky a peníze. Pachatelům hrozí až osm let vězení. Poškození byli a jsou plně svéprávní, přesto se v mnoha případech nechali napálit.

Muž a žena měli podle policie pětici důvěřivců připravit o několik set tisíc korun. Postižení žili v jedné domácnosti s dvojicí a jejich pěti dětmi. Ženy byly přinuceny vzít si půjčky, přičemž peníze jim byly zabaveny. Z mužů se zase stali profesionální žebráci hrající si na slepce. Jejich šéf s nimi objížděl česká města i Vídeň. Ženy se za úplatu provdaly za vietnamské trhovce, kteří chtěli zlegalizovat pobyt v České republice. Když jedna z nich později přivedla na svět s jiným partnerem dítě, bylo jí mnohatisícové porodné odebráno. 

Postižení přestali být loutkami v rukou muže a jeho družky poté, co jedna z žen oznámila, že byla okradena. „Pak se podařilo celý případ rozplést. Dvojice využívala získané peníze na chod početné domácnosti,“ uvedla policistka Alena Sedláčková.

Členové uskupení nebyli žádnou náboženskou sektou. Poslušnosti se u pětice dospělých podařilo vždy dosáhnout fackami, popřípadě hrozbou domácího vězení. Postižení jsou nyní u svých příbuzných. Jeden z mužů zemřel. Jeho smrt ale s případem vůbec nesouvisí.