Hovorka vyzývá voliče, aby zastavili Julínkovu reformu

Praha - Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka vyzval voliče, aby svým hlasem ve volbách zastavili zdravotnickou reformu Tomáše Julínka. I když měla část Julínkových norem platit už od ledna 2009, neprojednal je ještě ani kabinet. "Občané, nedovolte, aby vám politici omezili zdravotní péči, na kterou máte nárok… Prosím přijďte a hlasujte, protože lidé, kteří mají zájem na prosazení těchto zákonů, přijdou k volbám zcela určitě! Prosazení těchto zákonů můžete zastavit!" uvedl v prohlášení Hovorka.

Poslanec také voličům napsal, že i když se může zdát, že krajské a senátní volby nejsou tak důležité, jejich výsledek může projednávání „těchto pro vás špatných zákonů“ zastavit. Proti tomu se ale ohradil mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt s tím, že se Hovorka přidal k politikům, kteří lidem lžou, protože krajské volby nejsou o celostátních tématech.

Julínek připravil balík zákonů, kterými chce reformovat české zdravotnictví. Ty ale vyvolaly vlnu nevole opozice, odborů i části odborníků. Ministr chce proto teď předložit jen polovinu norem, které jsou méně kontroverzní. I ony ale sklízejí kritiku. Proti některým záměrům se postavili také poslanci z menších vládních stran. Například zákon o specifických zdravotních službách totiž upravuje podmínky umělého oplodnění a potratů, což se nemusí líbit lidovcům.

Sociální demokraté označili krajské a senátní volby za referendum o vládě Mirka Topolánka. ČSSD věří, že ve volbách zvítězí. Navíc podala návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Zákonodárci o něm budou hlasovat ve středu 22. října, tedy po krajských volbách a mezi prvním a druhým kolem voleb senátních. 

Vydáno pod