V Českých Budějovicích zaplatíte za parkování a jízdné mobilem

České Budějovice - České Budějovice se chystají od ledna spustit nový systém placení jízdného v městské hromadné dopravě a za parkování. Lidem nabídnou úhradu pomocí elektronické platby přes mobilní telefon, uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Zatím půjde o dvouletý pilotní projekt. Podobný systém podle náměstkyně před časem zavedl Liberec.

Služba je podle Popelové jednoduchá. Člověk, který bude chtít za jízdné v městských autobusech a trolejbusech nebo za parkování platit mobilem, se nejprve zaregistruje a zvolí si přístupový kód. Na svůj účet poté složí peníze, jimiž bude za služby platit, respektive se mu budou pokaždé z konta odečítat.

„Například při koupi parkovacího lístku zadá do mobilu SPZ auta, město, zónu a délku parkování. Platbu potvrdí bezpečnostním kódem a automaticky prostřednictvím krátké textové zprávy obdrží kupon s informací o zaplacení. Strážník si pak přes mobilní telefon ověří, zda majitel auta parkovné skutečně zaplatil,“ uvedla Popelová.

Radnice si už vybrala dodavatele technologie. Za zřízení systému zaplatí přes dva miliony korun, dalších 80 000 Kč měsíčně bude stát provoz této služby. Jde o systém podobný čipovým kartám, kterými lze platit vstupné do divadel nebo poplatky městu.

Město odhaduje, že v prvním roce provozu se do systému přihlásí deset procent uživatelů, v dalším pak 20 procent. Za jízdenky a časové kupony by se mělo v začátku vybrat 12,8 milionu korun, dalších 1,7 milionu korun za parkovné. V roce 2010 je očekávaný výběr na jízdném 15,8 milionu a na parkovném čtyři miliony korun.