Policejní kamery natočily přelepování volebních plakátu

Znojmo - Strážníci ve Znojmě přistihli v noci na dnešek skupinu tří lidí při přelepování volebních plakátů ODS. K činu se přiznal Svatopluk Bartík, který se podílí na senátní kampani Tomáše Rothröckla, kandidáta zelených za Znojmo. Strana zelených se od akce distancovala.

Bartík se v písemném prohlášení k činu přiznal. „Cílem nebylo kandidáta Nezvedu vulgárně dehonestovat nebo způsobit poškození jeho kampaně, to by jistě bylo vnímáno negativně,“ uvedl. Podle něj šlo o politickou satiru. Na přelepkách se místo původního sloganu „Znojmo - město s přívlastkem“ objevilo „Znojmo - město s narcisem“. Přelepky prý měly poukázat na mao-cetungovské způsoby sebepropagandy kandidáta ODS, dodal Bartík s tím, že plakáty starosty jsou i na místech, které neschválili památkáři. 

Celou akci zaznamenal i kamerový systém městské policie, zřejmě ale bude posuzována jen jako přestupek, protože škoda nepřesáhla hranici trestného činu. „Situace ve volební kampani celkově, a zvláště na Znojemsku, je vyhrocená, ale dosud jsem měla spíš informace, že někdo přelepuje plakáty nám,“ uvedla k tomu jednička kandidátky Strany zelených  Kateřina Dubská. Od přelepování ve Znojmě se distancovala. 

Problémy se objevily také v Brně. Ve městě se už před několika dny objevily billboardy parodující lídra krajské kandidátky ODS Milana Venclíka. Na poničený billboard svého kandidáta do Senátu zase upozornil tým senátora Jiřího Zlatušky. „Poničený billboard je umístěný tak vysoko, že k tomu musela byt použita vysokozdvižná technika. To naznačuje, že šlo o organizovaný a promyšlený čin skupiny pachatelů,“ uvedl asistent Zlatušky Milan Hamerský.