Magistrála v Legerově ulici by se měla zúžit do tří pruhů

Praha - Magistrála v Legerově ulici v Praze by se měla zúžit ze čtyř na tři pruhy. Souhlas se zkušebním omezením na půl roku dnes vyslovil Dopravní výbor Magistrátu. Konečné rozhodnutí o tom, že se jedna z dopravně nejvytíženějších pražských ulic skutečně zúží, učiní magistrátní Dopravní odbor. Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) věří, že se Odbor bude doporučením Výboru řídit.

Praha 2 chce magistrálu zúžit od ulice Boženy Němcové k Rumunské. Doufá, že se díky tomu sníží znečištění a hluk v Legerově ulici. Ta patří dlouhodobě mezi území s největší koncentrací prachu v Česku i s největší hlukovou zátěží v metropoli.

Omezit magistrálu v Legerově ulici se snaží druhá městská část již několik let. Požadovala také zřízení světelné křižovatky u ulice Boženy Němcové. To se nelíbilo sousední Praze 4, která se obávala, že se budou kolony tvořit již na jejím území. Praha 2 nakonec křižovatku se semafory prosazovat přestala. „Věříme, že užitek omezení bude větší než případné problémy,“ řekla Černochová.

Omezení by mělo platit od ledna do července, poté budou vyhodnoceny jeho klady a zápory. Pokud se opatření osvědčí, čtvrtý pruh by mohl začít sloužit pro parkování a zásobování.