Den před volbami: Spor o školství, shoda na dalších financích krajům

Praha - Den před volbami se reprezentanti politických stran shodli na tom, že kraje potřebují navýšit rozpočty. První místopředsedové pěti hlavních parlamentních stran to dnes řekli ve speciálním vydání Otázek Václava Moravce. Neshody se nakonec objevily mezi představiteli vládní koalice poté, co pražský primátor Pavel Bém navrhl decentralizaci českého školství. Proti tomu se ostře ohradil ministr školství Ondřej Liška, podle nějž by takový krok ohrozil české vzdělávání.

„Máme dostatek kompetencí, ale chybí nám převod finančních nástrojů,“ upozornil 1. místopředseda KDU-ČSL a vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek na situaci v krajích. Kritizoval Poslaneckou sněmovnu, která podle něj příliš drží moc a bojí se převést některé pravomoci do regionů. Politici zareagovali příslibem nápravy a posílení krajských pravomocí. Za jejich slovy stojí podle průzkumů i občané, kteří se posílení krajských kompetencí neobávají a hejtmanstvím důvěřují.

„Centrální úroveň politiky vidí občané prizmatem střetu a rozhádanosti, zatímco při hodnocení krajské samosprávy zdůrazňují vůli po kompromisu a ochotu se dohodnout,“ analyzoval sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl vstřícný postoj voličů ke svým krajským zástupcům.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Krajské rozpočty získají finance ze spotřební daně

Změnu čekají i krajské rozpočty. Jak sociální demokraté, tak občanští demokraté fakticky neprotestovali proti myšlence navýšit příjmy krajů o podíl ze zisku ze spotřební daně. „Jako sociální demokraté budeme podporovat změnu struktury rozpočtového určení daní. Je logické, že v době, kdy když se posiluje podíl spotřební daně na státním rozpočtu a fondu dopravy, by měly kraje získat také určitý podíl,“ řekl místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Pavel Bém o politice ČSSD:

„Pravice hodnoty vytváří, levice hodnoty přerozděluje a projídá.“

Zároveň zaútočil na krajskou politiku ODS. „ODS začala v posledních letech chápat kraje jako přístroj pro privatizaci majetku a veřejných služeb,“ řekl Sobotka. Upozornil také na to, že to byli právě občanští demokraté, kdo se stavěl proti vzniku krajů, tehdejší předseda strany Václav Klaus dokonce jejich vznik označil v roce 2000 za parcelizaci země.

První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém oponoval: „Kraje mají za sebou osm let dobré cesty a jejich oblíbenost ukazuje, že tento krok státní decentralizace je krok správným směrem.“ Za hlavní nevyřešené otázky krajů považuje dotační vztahy v sociální politice týkajících se občanských sdružení a financování krajského školství.

Spor o školství: Bém pro decentralizaci, Liška zásadně proti

Primátor Bém proto navrhl, aby byly na kraje převedeny další pravomoci ministerstva školství. Vedle technických otázek by měly nově také hradit mzdy pedagogům. Ministr školství za Stranu zelených Ondřej Liška se však proti Bémovu návrhu ostře ohradil, hrozí prý rozdrobení českého vzdělávacího systému.

Jiří Dolejš (KSČM):

„Učitel je proletář mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi.“

„Ministerstvo školství by ztratilo účinný nástroj pro zajištění kvality českého vzdělávacího systému a v oblasti regionálních školství došlo by k výraznému ohrožení školství jako celku, protože by vedlo k rozdrobení na čtrnáct vzdělávacích soustav v ČR,“ varoval Liška. Zároveň řekl, že nevěří tomu, že by kraje mohly kvalitu výuky ohlídat. Obavy podle něj vyjádřila i odborná veřejnost.

Dalším Liškovým argumentem proti decentralizaci školství byl fakt, že zřizovatelem škol nejsou jen kraje, ale i obce a posílení krajských kompetencí by mohlo vést ke střetu s obcemi.

  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47283.jpg
  • Pavel Bém autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/473/47285.jpg