Antimonopolní úřad zjistil chyby v tendru, paradoxně ve své vlastní zakázce

Brno - Antimonopolní úřad porušil zákon o veřejných zakázkách, na jeho dodržování přitom u jiných zadavatelů sám dohlíží. Pochybení se týká tendru na část vybavení do nového sídla za několik milionů korun. Úřad zakázku zrušil a znovu ji nejspíš vypisovat nebude.

Úřad chtěl do svého brněnského sídla, kam se loni přestěhoval z pronájmu, nakoupit konferenční a tlumočnický systém. V budově, jejíž rekonstrukce a přístavba stála 170 milionů korun, je totiž i velký konferenční sál. Zadal zakázku, vybral vítěze, ale jeden z neúspěšných zájemců si na výsledky soutěže stěžoval. Paradoxně tedy nastala situace, kdy musel Antimonopolní úřad zkoumat zakázku, kterou sám zadal. 

Aby byl úřad objektivní, nechal si zpracovat dva posudky. Od pražské advokátní kanceláře a od proděkana Právnické fakulty MU v Brně Josefa Kotáska. Podle nich úřad pochybil. Mimo jiné tím, že požadoval uzavření smluv v režimu občanského zákoníku. 

ÚOHS v roli zadavatele pak na základě těchto posudků soutěž zrušil. Na nákup nyní teď zřejmě nebudou peníze, úřad proto asi nebude žádné zadávací řízení znovu vypisovat.