Požár v Průmyslovém paláci mohl způsobit výbuch kyslíkové lahve

Praha - Příčinou požáru v pražském Průmyslovém paláci může být podle prvních odhadů výbuch kyslíkové lahve ve vzorové zubařské ordinaci, která zde byla v rámci zubařské výstavy Pragodent. Výbuch údajně zaznamenaly i bezpečnostní kamery. Podle policie je nejpravděpodobnější příčinou neštěstí závada na elektroinstalaci. Není vyloučeno ale ani cizí zavinění nebo nedbalost. Výsledky zkoumání odborníků by mohly být známy do týdne.

Letecké záběry poničeného Průmyslového paláce najdete zde

Podle zaměstnanců byly v zadní části levého křídla kyslíkové bomby. „Podle barvy požáru, výbuchu, síly a vůbec celé intenzity je jasné, že k něčemu takovému došlo. Zdá se, že to bylo skutečně něco spojeného s kyslíkovou nebo jinou bombou,“ řekl ČT bývalý ředitel Výstaviště Karel Klíma. Pokud se spekulace potvrdí, šlo jednoznačně o hrubé porušení bezpečnostních opatření. Bomby podle Klímy v noci na místě neměly být vůbec, nebo se měly uložit do speciálních kontejnerů.

„V okamžiku kdy popraskala střešní okna vznikl komínový efekt, což podle mně vysvětluje tak velký požár v tak krátké době,“ uvedl k podezřením z úmyslného založení velitel hasičského zásahu Josef Křen. Některé hasiče však přesto tak rychlé vzplanutí požáru překvapilo. „To je komentář člověka, který viděl požár ve stavu příjezdu hasičů. Pro mně rozsah požáru překvapivý nebyl,“ dodal Křen.

Střední hala Průmyslového paláce včetně vitráží požáru překvapivě odolala. „Ukazuje to na to, že ohnisko požáru bylo skutečně v zádní části levého křídla a intenzita požáru se s postupem ke střední hale snižovala,“ dodal Klíma. K možnosti výbuchu se kloní i pronajímatel paláce, společnost Incheba. Zaměstnanec společnosti měl výbuch i slyšet, záblesk údajně zaznamenaly i bezpečností kamery, jejichž záběry má nyní police.

Ředitel marketingu a komunikace firmy Incheba Radovan Ježovič dnes v pořadu Události, komentáře nemohl spekulace o záblesku potvrdit: „Záznam je v kvalitě průmyslové kamery a my nejsme odborníci. Necháváme posouzení na policii.“

Hasiči nechtějí o příčinách požáru spekulovat 

"Byla ustavena expertní komise, jejímž úkolem bude důkladně prověřit
všechny aspekty týkající se vzniku celé události a stanovit příčinu tohoto požáru," uvedl mluvčí hasičů Petr Kopáček s tím, že v současnosti nelze důvody vzniku požáru předjímat.

Policie se nejvíce kloní ke spekulaci, že požár vznikl vadnou elektroinstalací. Podle společnosti Incheba ale v noci funguje pouze jeden elektrický obvod, do kterého jsou připojeny jen chladící zařízení. Další z variant je úmyslné založení, které může souviset s nájemníky objektu. Část pavilonu si totiž pronajala firma Jana Kočky, bratra minulý týden zavražděného Václava Kočky mladšího. „Myslím, že je to velká nešťastná náhoda pro nás pro všechny,“ řekl ČT Jan Kočka.

„Konstrukce má v případě požáru spadnout zhruba po patnácti až třiceti sekundách,“ vysvětluje pro ČT projektant Vladimír Janata. „V určitém okamžiku žárem ztratí mechanické vlastnosti a zhroutí se.“ 

Statik: Zbylá část budovy ohrožena není 

Podle statika ze Stavební fakulty ČVUT Milana Vaška se musí nyní zjistit, zda požár neovlivnil i zbývající ocelovou konstrukci: „Můj pocit je, že hlavní střední část požárem ovlivněna nebyla, protože je kryta zdivem. Zničená konstrukce je obnovitelná prakticky ve stejném duchu i stejným způsobem.“ Stejný názor má i stavební inženýr Václav Jandáček: „Bylo by dobré, kdyby byla stavba obnovena v původní dispozici. Musí ale obsahovat velice výkonný protipožární systém.“ Omezeno by podle Jandáčka mělo být i užívání stavby. Poslední slovo o dostavbě bude mít magistrát.

Starší ocelové konstrukce jsou k poškození požárem velmi náchylné: „Po 15 minutách nejsou schopny odolávat žáru, to se stalo i tady,“ dodal Jandáček. Konstrukci neprospívá ani prudké ochlazení během hašení požáru. To, co nezkazí požár, tak dokončí většinou hasiči. Obnovu paláce chce město platit z pojistky, kterou uzavřela Incheba jako nájemce celého Výstaviště.