Incheba má Výstaviště pojištěné na 2,5 mld korun

Praha - Společnost Incheba má pražské Výstaviště včetně Průmyslového paláce, jehož levé křídlo ve čtvrtek v noci shořelo, pojištěné částkou 2,5 miliardy korun. Uvedl to dnes ředitel Incheby Alexander Rozin. Podle hasičů se škoda na této historické secesní památce odhaduje nejvýše na jednu miliardu korun. Ředitel ale negarantoval, že všechny peníze, které Incheba z pojistky pravděpodobně získá, budou určeny právě na obnovu zcela zničeného křídla. O tom rozhodne až vlastník celého areálu, hlavní město Praha.

Letecké záběry poničeného Průmyslového paláce zde. 

Rozin řekl, že pokud by byly prostředky určené k náhradě škody použity k jiným účelům, šlo by podle něj o pojistný podvod. „My jsme pojistili cizí majetek - majetek Prahy. Respektujeme právo majitele, aby si sám určil, na co přesně prostředky (z pojistky) půjdou,“ prohlásil.  

Ředitel poděkoval všem hasičům a policistům, kteří byli na místě a zachránili pravé křídlo a střed, protože panovaly obavy, že se požár rozšíří i na jiné části než levou. „Jsou to těžké chvíle pro Prahu, věřím, že se najde rychle řešení, vrátit zpět, co bylo ještě včera do devatenácté hodiny,“ řekl Rozin, který vyjádřil lítost nad tím, že se historickou památku nepodařilo zachránit.

O příčinách neštěstí zatím spekulovat nechce, aby se vyšetřování nenarušilo. Jeden z jeho podřízených potvrdil, že v levé části paláce došlo k výbuchu. V 19:08 prý viděl světelný záblesk a následný výbuch. Muž se prý oheň, který se po výbuchu rozhořel, snažil uhasit hasicím přístrojem. Potom ale utekl, čímž si podle Rozina zachránil život. Záblesk prý zachytila i bezpečnostní kamera. Všechny záznamy kamer předala Incheba, která má Výstaviště v pronájmu od roku 2001, policii.

Spekulace v médiích, že byla v paláci během požáru otevřená okna, což by nasvědčovalo úmyslnému založení, vedoucí představitelé Incheby odmítli. Všechny okna jsou prý pevná, možná následkem výbuchu došlo k jejich rozbití. Bezpečnostní a protipožární systémy byly prý rovněž v pořádku, funkční a také zahlásily požár hasičům. Žádné výbušné ani hořlavé látky v levé části paláce podle nich nebyly. Rozin rovněž odmítl souvislost požáru s rodinou Václava Kočky, provozovatele Matějské pouti, jehož syn byl nedávno zavražděn. Jan Kočka, bratr zavražděného, vlastní úklidovou firmu Prostor a v paláci měl pronajatých necelých sto metrů čtverečních. Jako zaměstnanec Incheby se stará o údržbu Výstaviště.

V levém křídle probíhal ve čtvrtek zubařský veletrh Pragodent. Veletrh a další akce, které byly v Průmyslovém paláci naplánovány, jsou přesunuty na začátek roku 2009. Vystavovatelé už se do zničeného areálu mohli podívat. Škody na vybavení a přístrojích odhadují na desítky milionů korun. Klíčový den pro uzavření obchodních kontaktů měl být právě dnes. 

Torzo Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, které ve čtvrtek srovnal se zemí mohutný požár.
Zdroj: ČT24/ČTK