Skoro všichni šéfové velkých stran už odvolili

Praha - Místopředseda vlády a šéf Strany zelených Martin Bursík byl dnes mezi prvními voliči letošních voleb. Svůj hlas přišel už krátce po otevření volebních místností odevzdat do té, která se nachází přímo v přízemí budovy Poslanecké sněmovny ve Sněmovní ulici na pražské Malé Straně. Přibližně o dvě hodiny později odvolil i Jiří Paroubek, šéf opoziční ČSSD. Oba vyzvali občany, aby přišli volit, zelení i sociální demokraté totiž mohou na nízké volební účasti velmi prodělat, průzkumy ukazují, že jejich strany nemají příliš pevné jádro oddaných a přesvědčených voličů. Odvolil také šéf lidovců Čunek i předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda lidovců Jiří Čunek odevzdal svůj hlas v krajských volbách ve volební místnosti základní školy ve Vsetíně asi v 16:15. Volební účast odhadl „po všech nepříjemných věcech, které se na lidi valí“ jen na 25 až 30 procent. Úspěchem pro lidovce podle Čunka bude zisk více mandátů než v minulých volbách.

O něco dříve dal předseda KSČM Vojtěch Filip v českobudějovické škole Bezdrevská hlas své straně. „Využil jsem všechny čtyři preferenční hlasy a vybral hlavně z mladších kandidátů,“ řekl novinářům poté, co vhodil lístek do urny. Tyto volby považuje za důležité, protože KSČM chce získat větší podíl na rozhodování v krajích a v Senátu hodlá vytvořit klub.

Bude prý spokojený, když na jihu Čech komunisté získají víc než 12 mandátů, které nyní v krajském zastupitelstvu měli. O předvolební kampani řekl, že ho překvapila její neobyčejná vulgarita. Lidem vzkázal, aby se nenechali obrat o své volební právo například tím, že jsou naštvaní.

Sociální demokracie navíc letošní krajské a senátní volby prezentuje jako referendum o koaliční vládě, na které se podílejí i zelení. Paroubek dnes přišel do volební místnosti v Základní škole v Janského ulici v pražských Stodůlkách bez doprovodu manželky Petry, jen s lidmi ze svého štábu. Voličům vzkázal, že pokud skutečně chtějí v České republice něco změnit, měli by přijít k volbám a volit „stranu, která chce změnu“.  

Právě s Paroubkem je spojován poslední předvolební skandál, kdy byl před týdnem na křtu jeho knihy zastřelen syn Václava Kočky, provozovatele pražské Matějské pouti a podnikatele, o kterém referovala policejní zpráva o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.

Za kontakty s polosvětem propojených zájmů podnikání a zločinu Paroubka v poslední vzájemné předvolební televizní debatě ostře kritizoval právě Bursík. Jemu zase oponenti vyčítají silové ovládnutí vlastní strany a machinace, kterými toho na nedávném sjezdu v Teplicích dosáhl. Bursík u volební urny odmítl, že by nynější volby byly referendem o vládě či třeba o poplatcích ve zdravotnictví. „Nějaká změna určitě bude, z mého pohledu ta nejdůležitější změna je, že zelení budou slyšet na regionální úrovni a o tom jsem přesvědčen,“ dodal.

Volby říjen 2008
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová