Pamětníci si připomněli 63. výročí operace u Dunkerque

Praha - Tisíce německých okupantů se před třiašedesáti lety bránily spojeneckým armádám v čele s našimi vojáky. Francouzské přístavní město Dunkerque se tak neodmyslitelně spojilo s historií Československa. Slavnou operaci samostatné Československé brigády dnes připomněla pietní akce v Praze.

Přímí účastníci zavzpomínali na neustálé dunění kulometů, děl a letadel. Naši vojáci tehdy čelili spolu s Brity městu, které obléhala německá vojska. „12 tisíc Němců se zachytilo v Dunkerque a nebyl žádný problém přístav zničit. Dostali jsme ale za úkol hlídat Němce a přístav neničit. Drobnými útoky jsme je měli donutit ke kapitulaci,“ vzpomínal jeden z pamětníků Václav Straka. Operace byla úspěšná a nad Dunkerquem zavlála československá i britská vlajka. Veliteli československých vojáků se tehdy vzdalo 10 a půl tisíce Němců.

Pamětníci si ale nepřipomněli jen akci československých vojáků ve Francii. Památku věnovali i generálu Karlu Klapálkovi, který bojoval při obraně přístavu Tobruk, kde od října do prosince 1941 velel 11. československému pěšímu praporu. „Klapálek byl sice přísný velitel, ale spravedlivý. Ten dvakrát zvážil, než něco rozhodnul,“ vzpomínal pamětník Jan Koukol.

Vydáno pod