Část silnice Brno-Znojmo se opraví, bude bezpečnější

Brno - Jeden z nejrizikovějších silničních tahů na jihu Moravy, silnice z Brna do Znojma, se bude opravovat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje rozsáhlou rekonstrukci úseku z Pohořelic do Znojma. Na silnici, která je známá častými vážnými dopravními nehodami, silničáři postaví mimoúrovňové křižovatky a rozšíří ji. Zároveň se výškově narovnají úseky, kde dnes řidiči přejíždí mírné vrcholky, což klame při předjíždění, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Milan Venclík.

Kraj udělal první krok, který byl k chystané opravě potřeba. Plán přestavby silnice schválili zastupitelé. Podle Venclíka byl jejich souhlas potřebný kvůli územnímu plánování stavby. „Na tomto řešení se shodl jak kraj, tak odborníci Ředitelství silnic a dálnic i starostové měst a obcí,“ řekl Venclík. Nyní se silnice začne projektovat. Podle Venclíka to může trvat rok a půl.

ŘSD podle náměstka zatím počítá s tím, že se silnice postaví v takové šíři, aby ji bylo možné rozšířit na tři pruhy. Tříproudé silnice jsou běžné v sousedním Rakousku. Provoz na nich funguje tak, že se v každém směru střídají dvoupruhové a jednopruhové úseky. Řidiči tak třeba za pomalým nákladním autem nejedou desítky kilometrů, ale mají šanci ho i za provozu předjet.

Na české silnici bude třípruh zatím plánován jako rezerva. „Protože podle současných norem třípruh v ČR není dovolen,“ řekl Venclík.

Úsek z Pohořelic do Znojma měří asi 40 kilometrů. Náklady na jeho opravu kraj nezveřejnil, podle Venclíka by se však projektování i stavba měly platit ze státních peněz. Krajští politici prý budou lobbovat, aby se investice dostala do státního rozpočtu a rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.