Děti ve střídavé péči rodičů by mohly zároveň měnit i školy

Praha - Děti, které střídavě žijí u matky a otce, musí bez ohledu na vzdálenost bydliště dosud chodit do jedné školy. Připravovaná novela školského zákona chce ale tuto praxi změnit. Dětí, které vychovávají jejich rozvedení rodiče střídavě, je totiž podle ministerstva školství stále víc. Kromě rodičů by tak podle návrhu mohly střídat i školu.

Předseda Soudcovské unie novelu zákona sice vítá, střídání škol ale nepovažuje pro děti za příliš vhodné. Přicházelo by podle něj v úvahu jen u těch, které si rodiče vyměňují ne po týdnu nebo měsíci, ale ještě v delším intervalu: „Pokud budou rodiče spolupracovat a pokud bude interval delší než šest měsíců, pak bych si dovedl takovou úpravu představit.“

Magdalenku vychovávají její rodiče střídavě už několik let. Nebydlí naštěstí daleko od sebe, a mohou ji proto oba vodit do stejné školy. „Jedna škola je podmínkou, aby to dítě ve střídavé péči mohlo fungovat a bylo spokojeno,“ myslí si Magdalenky otec Radek Lacko. Pro dceru je podle její matky už tak dost náročná výměna rodičů i bytů.

Psycholog: Možnost střídat školy je výhodná pro rodiče, ne pro dítě

Podle psychologa Jeronýma Klimeše je možnost střídat dvě školy výhodná pro rodiče, ale rozhodně ne pro dítě: „Vzniká tu problém, že dítě je všude cizí, všude je hostem a nikde není doma. To je konec konců i problém střídavé výchovy.“ Novela školského zákona má umožnit nejen střídání škol, ale také upravit podmínky domácího vzdělávání žáků. Dotkne se i způsobu odvolávání a jmenování ředitelů škol.