Pařížský autosalón skončí tento víkend

Paříž - Tento víkend v Paříži skončí jeden ze tří největších a nejvýznamnějších evropských autosalónů. Letos se na autosalónu představilo 90 nových modelů včetně nové Škody Octavia.

Zároveň s prezentací nových modelů automobilky oznamovaly, že v důsledku finanční krize propustí tisíce zaměstnanců. Průběh salónu tato situace ale neovlivnila. „Premiéry letošních modelů byly připraveny dávno předtím, než finanční krize vypukla," vysvětluje šéfredaktor časopisu Autorit Jakub Rejlek.

Stejně jako v minulém a předminulém roce zabíraly vcelku velký prostor show ekologické a malé modely, o které je mezi spotřebiteli stále větší zájem.

Diváci prohlížejí studie a koncepty aut

V dřívějších letech byly na salónech představovány spíše novinky, které se později objevily v běžném provozu. Nyní je čím dál větší prostor věnován studiím a konceptům, které se na silnicích patrně nikdy neobjeví. Na těch automobilky zkouší reakce návštěvníků a zkoumají, kterým směrem se mají vydat. „Pro automobilky jsou koncepty a studie jakýmsi marketingem nebo průzkumem trhu, kde si zkoušejí reakce veřejnosti a budoucích zákazníků," vysvětluje Rejlek.

Pařížský autosalón se každý podzim střídá s frankfurtským. Na jaře se mohou milovníci aut podívat zase do Ženevy.