Přes lesopark Hřebenka by měla vést příjezdová cesta

Praha - Lesoparkem Hřebenka v Praze 5 zřejmě povede silnice. Končí u garáží nového vila domu, který si tam postavil soukromý investor. I přes protesty starousedlíků se mu podařilo ke stavbě získat hned několik výjimek. Podle místních mu magistrát i městský úřad vycházejí podezřele vstříc. Teď navíc úředníci ztratili odvolání proti územnímu rozhodnutí.

Starousedlíci, kteří bojují za záchranu zeleně, říkají, že magistrát a radnice Prahy 5 už tři roky skáčou, jak firma Hřebenka Invest, která u zdejšího lesoparku staví bytový dům, píská. Stavebník chce část lesa využít jako příjezdovou ulici k plánovaným garážím, a tak magistrát se souhlasem radnice Prahy 5 nejdříve změnil územní plán a hned na to předmětný pozemek firmě pronajal. „Zjistili jsme, že se jedná o území, které je po stránce ekologické i zoologické velmi hodnotné. Jakýkoliv zásah bude hodnocen jako ekologická újma," říká Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí.

Obyvatelé se snaží kácení stromů a výstavbě silnice v lesoparku zabránit. Proti územnímu rozhodnutí se odvolali v termínu, ale radnice podle nich odvolání ztratila a magistrát o něm také neví. „pokud rozhodnutí bylo vydáno v souladu s územním plánem, tak téměř vylučuji, že by ho pražský stavební úřad mohl zrušit," tvrdí magistrátní radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS).

Odbor životního prostředí magistrátu může do kauzy zasáhnout už jen v případě odvolání obyvatel proti kácení dřevin, které mají ustoupit parkovacím stáním a garážím. Úřad Prahy 5 ale ještě nevydal stavební povolení.

Vedení magistrátu lidem z Hřebenek radí, ať si na postup úřadů stěžují ministerstvu pro místní rozvoj.