Volby: Vykradená volební místnost, zmizení vlajky a občanka v urně

Ostrava/Karlovy Vary - Letošní volby do Senátu a krajských zastupitelstev se neobešly bez menších problémů. Například v Ostravě v noci na dnešek vykradl zatím neznámý pachatel volební místnost v Základní škole Šeříkova v městské části Ostrava-Jih. Průběh voleb narušen nebyl, chod volební místnosti se podařilo obnovit do zákonem stanovené hodinové lhůty. Z volební místnosti se ztratily dva počítače, hlasovací urny zůstaly nepoškozeny. Zlodějům za vloupání hrozí trest až tři roky vězení.

Zloději ještě odcizili jednu urnu, ve které ale žádné hlasovací lístky nebyly. Lupiči za sebou nechali ještě rozbité okno. Podle ostravského policisty Radovana Vojty je loupež čistě kriminální čin bez politického pozadí.   

V Karlových Varech zase v noci zmizela z volební místnosti v Moskevské ulici státní vlajka, která visela nad vchodem. Neznámému pachateli se ji podařilo nepozorovaně ukrást, přestože je místnost v základní škole naproti sídlu městské policie. Na ztrátu vlajky přišli členové volební komise ráno před otevřením volební místnosti. Podle předpisů tu přitom vlajka při volbách musí být. Náhradní vlajku přinesl místní školník.

Na Vsetínsku se zase některé volební komise potýkaly s technickými problémy. V okamžiku, kdy na zkoušku chtěly spustit program pro sčítání volebních výsledků, příslušná disketa nefungovala. Důležitý program je sice volně ke stažení na internetu, ale ne všude jsou komise připojeny. Některé komise si tedy pomohly připojením přes vlastní počítače.

Na Zlínsku problémy zatím nezaznamenali, setkali se ale s jednou kuriozitou. Ve Zlíně starší žena vhodila do urny společně s volebními lístky i svůj občanský průkaz.

Lidé z Božího Daru volí v autobusové zastávce

Další kuriozitou jsou volby v nejvýše položeném městě Česka, Božím Daru. Hlasy pro kandidáty do krajského zastupitelstva tu lidé přicházejí odevzdat na autobusovou zastávku. Obvyklá volební místnost sice na božídarské radnici je, ale celá budova prochází rekonstrukcí. „V místních restauracích a penzionech by to bylo složité kvůli zajištění bezpečnosti volební místnost. Proto jsme jako náhradní variantu zvolili zastávku,“ uvedl tamní starosta. Zastávka je krytá a vytápěná, takže voliči se nemusí bát, že by byli vystaveni nepříznivému počasí.

V Chomutově zase někdo přelepil informační plakáty o konání voleb falešnými informacemi, které vyzývaly voliče, aby šli volit do zrušené základní školy. Na sídlišti Kamenná podobně jako v Karlových Varech zmizela státní vlajka.

V Tršici přišli o volební místnost, účast proto byla mizivá 

V Tršnici na Chebsku přišli lidé o tradiční volební místnost v nádražní budově. Hlasy jich tak přišlo pro kandidáty do krajského zastupitelstva a Senátu odevzdat něco málo přes deset ze 146 voličů. Náhradní místnost byla až v Chebu, kam museli cestovat autobusem nebo vlakem, a to se mnohým voličům nechtělo.

Nádražní budovy se České dráhy před časem zbavily a pronajaly ji. V době voleb zůstala uzavřená. Protože Tršnice patří pod Cheb, zajistila radnice náhradní místnost v základní škole u chebského nádraží.

Volby
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová