Filip: Komunisté zahájili jednání s ČSSD o spolupráci v krajích

Praha - Komunisté začínají vyjednávat s ČSSD o možné koalici v krajích, řekl to předseda KSČM Vojtěch Filip. Uvedl, že zástupci strany už po telefonu domlouvají schůzky se sociálními demokraty na neděli. ČSSD zvítězila ve všech krajích. Komunisté skončili v deseti krajích na třetím místě a ve třech na čtvrtém. Pokud by jednání o koalicích dopadlo úspěšně, měla by KSČM s ČSSD ve všech krajích pohodlnou většinu.

„Zítra budou zasedání krajských rad v jednotlivých krajích a budou stanoveny určité parametry jednání s těmi, kteří ve volbách uspěli,“ řekl Filip. Podle něj sice existují požadavky, ze kterých nejsou komunisté ochotni při jednáni s ČSSD slevit, ale nemá smysl je vzkazovat politickým partnerům prostřednictvím médií. Už nyní podle něj vzniká dopis předsedům krajských rad, aby požadavky komunistů byly jednotné.

Filip také řekl, že horší volební výsledek KSČM v porovnání s minulými krajskými volbámi je dán zcela jinou politickou situací. V roce 2004 byla podle něj sociální demokracie ve velké depresi, takže část levicově orientovaných voličů dala tehdy přednost komunistům. „Já jsem rád, že i při nižším procentuálním výsledku proti roku 2004 máme vyšší absolutní počet hlasů a máme zejména procentuální výsledek vyšší než v roce 2006 v parlamentních volbách,“ dodal. Komunisté mají po sečtení naprosté většiny hlasů asi 15 procent hlasů.

ČSSD se musí rozhodnout mezi komunisty a ODS

Sociální demokraté se budou muset v krajích rozhodovat, zda budou sestavovat krajské vlády s občanskými demokraty nebo s komunisty. Bez některé z těchto strany dohromady většinu nedají. Podle pozorovatelů a kuloárů Lidového domu by to mohlo stranu rozdělit na dva tábory.

Sociální demokraté se nyní radí, jak s vítězstvím v krajských volbách
naloží. Nejvyšší straničtí představitelé včetně předsedy Jiřího Paroubka
prozatím shodně tvrdí, že rozhodování bude na krajských stranických
reprezentacích a krajských lídrech a že jim do toho pražské vedení nebude mluvit.

Paroubek ale přesto v rozhovoru s novináři naznačil, že by nedával přednost velkým koalicím. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je naopak k ODS mnohem vstřícnější než ke komunistům. Kamenem úrazu velkých koalic ale zřejmě budou zdravotnické poplatky, které chtějí sociální demokraté zrušit, na to ale ODS asi těžko přistoupí.

Zeman varuje před uzavíráním velkých koalic s ČSSD 

Někdejší premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman blahopřeje sociální demokracii k vítězství v krajských volbách, varuje ale před velkými koalicemi s ODS. Bývalý šéf socialistů, který tuto stranu po sametové revoluci poprvé přivedl k volebnímu vítězství, by si prý také přál, aby sociální demokraté tímto vítězstvím nezpychli. Soudí totiž, že je jeho část způsobena chybami současné vlády.

Sociální demokraté by podle něj nyní rozhodně neměli uzavírat v krajích koalice s ODS. Pokusit by se měli o menšinové krajské vlády s tolerancí těch stran, s nimiž budou schopni se programově dohodnout.

  • David Rath a Jiří Paroubek si gratulují k výsledku voleb do Senátu a krajských zastupitelstev. zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/476/47593.jpg
  • Bývalý český premiér Miloš Zeman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/427/42677.jpg