ODS hledá viníky drtivé porážky

Praha - Občanská demokratická strana hledá příčiny včerejší zdrcující porážky v krajských volbách. Stranické grémium se sejde pod záminkou příprav na druhé kolo senátních voleb. Už nyní je ale jasné, že hlavní témata budou odlišná. Místopředseda strany Pavel Bém navíc včera vyzval vedení strany, aby na prosincovém kongresu dalo své funkce k dispozici. Premiéra vyzval k rezignaci také Jiří Paroubek.

ČSSD svou předvolební kampaň směřovala jako referendum o současné vládě a jejích reformách, nakonec se jí krok vyplatil. ODS totiž připravili o všechny hejtmany. „Občané odmítli především poplatky ve zdravotnictví, privatizaci nemocnic a další takzvané reformy,“ prohlásil předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Tomu pak Jan Zahradil, předseda poslaneckého klubu ODS v Evropském parlamentu, vytkl změnu kormidla: „Pan Paroubek hodil přes palubu regionální politiku ve prospěch jakéhosi pseudoreferenda o této vládě.“

Nejhorší výsledek ODS v historii

Na straně poražených zavládlo zděšení, jelikož natolik špatný výsledek nečekal nikdo. Strana proto začíná hledat viníky. Podle místopředsedy ODS Petra Gandaloviče mělo na výsledek voleb vliv vedení, nikoliv hejtmani. Pavel Bém pak používal ještě ostřejší slova: „Je třeba si uvědomit, že se jedná o nejhorší volební výsledek občanských demokratů od doby založení strany.“ Pražský primátor dále dodal, že vedení ODS by mělo po prohraných volbách odstoupit.

Podle šéfa ČSSD volby ukázaly, že Češi Topolánkovu vládu zcela odmítli. Mirek Topolánek je pro něj i z toho důvodu v čele vlády v době českého předsednictví Evropské unii nepřijatelný: „Vláda ODS destruuje sociální stát a neschopností svých představitelů ohrožuje dobré jméno České republiky ve světě a v Evropě… Být na místě Mirka Topolánka po této zdrcující porážce, tak bych s klidem odstoupil.“

Hlasování o nedůvěře vládě

Dále je ve hře středeční hlasování o nedůvěře vládě. ODS ale právě kvůli nadcházejícímu předsednictví doufá, že poslanci vládu podrží. Podle Alexandra Vondry, místopředsedy vlády, není na místě hazardovat. Dále uvedl, že každý rozumný poslanec by měl vládu podržet. Také je podle něj důležité, aby předsednictví vedli stejní lidé.

Zatímco Jiří Paroubek už domlouvá koalice v krajích s komunisty, občanským demokratům nezbývá než doufat, že za necelý týden ve druhém kole senátních voleb složí reparát.

Druhé kolo senátních voleb - reparát ODS?

Výsledky dalšího klání lze sledovat už příští sobotu ve společnosti České televize, která na ČT1 a ČT24 znovu nabídne podrobné zpravodajství z průběhu druhého kola senátních voleb, především pak výsledky a analýzy předních politologů a komentátorů. Volební studio začíná ve 14 hodin.

  • Petr Gandalovič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/403/40212.jpg
  • Alexander Vondra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/448/44756.jpg