Noční kontrola v Liberci odhalila šest opilých řidičů

Liberec - Při čtyřhodinové akci "Víkend bez tolerance" odhalili v noci na dnešek policisté v libereckých ulicích šest řidičů, kteří usedli za volant, ačkoli před jízdou pili alkohol. Ve dvou případech byla hladina alkoholu v krvi vyšší než jedno promile, tito řidiči se tak dopustili trestného činu. Celkem hlídky zkontrolovaly 151 řidičů, uvedla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Do kontrol se zapojily více než dvě desítky policistů, ti v noci vystřídali asi 30 různých stanovišť. Více než promile alkoholu nadýchala i jedna řidička, která se ale odmítla podrobit lékařskému vyšetření a odběru krve. „V tomto případě bude vypracován znalecký posudek a po jeho výsledku bude rozhodnuto, zda byla naplněna skutková podstata trestného činu opilství,“ dodala Suchánková. Policie také podle ní dál šetří případ řidiče, který odmítl jak dechovou zkoušku, tak lékařské vyšetření s odběrem krve.

Víkend bez tolerance organizují policisté společně s pracovníky krajského úřadu. „Ti připravili pro řidiče tiskoviny s informacemi o rizicích a vlivu alkoholu na řízení, informační tabulky s dobami odbourávání alkoholu z krve a také orientační alkotest,“ řekla Suchánková. Podobná akce už se letos v kraji uskutečnila popáté a podle Suchánkové rozhodně nebyla poslední.

Podobné akce jsou reakcí na nárůst počtu nehod zaviněných opilými řidiči. Loni zavinili v kraji 413 dopravních nehod, což ve srovnání s rokem 2006 představovalo desetiprocentní nárůst. Od počátku letošního roku je situace o něco lepší. Do konce září řešili policisté 88 dopravních nehod, kde zjistili v krvi řidiče alkohol. „Nejvíce těchto nehod bylo způsobeno o nedělích a sobotách, kdy jich bylo celkem 34, rizikovým dnem je i pátek, kdy jsme řešili 12 takových nehod,“ dodala Suchánková.

Vydáno pod