Paroubek: Volby jsou důsledkem nespokojenosti voličů s reformami, Topolánek mluví o facce

Praha - Podle Jiřího Paroubka je úspěch sociální demokracie v krajských a senátních volbách důsledkem nespokojenosti voličů s vládními reformami. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zároveň připustil, že v krajských zastupitelstvech budou sociální demokraté spolupracovat s komunisty. Premiér Mirek Topolánek vidí za neúspěchem své strany to, že se v předvolební kampani nepostavila proti ostré rétorice soupeře. Výsledek podle něj odráží spíš celospolečenskou atmosféru než práci politiků v krajích. Prohrané volby hodnotí Topolánek jako facku, která by ale mohla stranu probrat.

Příčiny drtivého úspěchu sociální demokracie jsou podle jejího šéfa jasné: chybná vládní politika ODS, správně nastavená politika ČSSD a kontaktní předvolební kampaň. Paroubkovi se podařilo navíc zmobilizovat nerozhodnuté voliče na poslední chvíli - podle Topolánka dali nakonec ČSSD hlas čtyři z pěti nerozhodnutých voličů.

„Prohra byla zakódovaná v naší výhře před čtyřmi lety,“ analyzuje příčiny neúspěchu v krajských a senátních volbách předseda ODS Mirek Topolánek. „Jestli jsme potřebovali facku, probuzení, tak to přišlo právě včas,“ řekl v Otázkách Topolánek. Znovu také zopakoval, že žádná vládní strana dosud krajské volby v Česku nevyhrála. Volby byly podle něj víc o společenské atmosféře než o tom, jak pracují politici v krajích. I po prohraných volbách je Topolánek připraven na prosincovém kongresu strany obhajovat post předsedy. Premiér také vzkázal, že jeho vláda je teprve v polovině funkčního období a má ještě čas přesvědčit voliče o správnosti vládních reforem.

Čunek ani Bursík o osobní odpovědnosti nemluví 

Šéf zelených Martin Bursík osobní odpovědnost z výsledku voleb nevyvozuje. Zelení nezískali ani jeden mandát v krajských zastupitelstvech, ani žádný jejich kandidát nepostoupil do druhého kola senátních voleb. Podle Bursíka o jeho setrvání v čele strany rozhodl už dříve stranický sjezd. Příčiny neúspěchu vidí v tom, že zelení se zmítali ve vlastních problémech a také že jsou poměrně mladou stranou, která je sice ve vládě, ale na regionální úrovni ještě nezapustila kořeny. „Je to tvrdá zpětná vazba, ale přichází včas,“ říká Bursík s tím, že v druhé polovině funkčního období musí zelení ukázat, že mají své místo.

Ani předseda druhé koaliční strany Jiří Čunek nechtěl mluvit o sebereflexi. „Sebereflexe teprve přijde, jsme uprostřed voleb,“ řekl. Lidovci mají ve hře tři kandidáty do Senátu a například v zastupitelstvu Královéhradeckého kraje se rýsuje spolupráce se sociálními demokraty. Podle Čunka se teď lidovci budou soustředit na to, aby druhé kolo senátních voleb pro ně dopadlo úspěšně. Čunek přiznal, že jediným vítězem voleb jsou sociální demokraté, neopomněl ale zmínit, že oproti minulým volbám ubylo lidovcům pouhých čtyři sta hlasů, což vzhledem k „dlouhotrvající dehonestaci Jiřího Čunka“ považuje za skvělý výsledek. Máme nejstabilnější voliče, pochvaloval si Čunek. Tento názor ale s Čunkem nesdílí lidovecký europoslanec Jan Březina, který dnes vedení KDU-ČSL vyzval k vyvození odpovědnosti. Neúspěch lidovců přičítá nedostatečné podpoře z centra. Březina už v sobotu prohlásil, že je připraven kandidovat na funkci předsedy strany.

Předseda komunistů Vojtěch Filip podotkl, že proti minulým volbám komunisté posílili v počtu získaných hlasů. Přičítá to neútočné kampani. Vláda podle Filipa nerespektuje to, co chtějí lidé (referendum o radaru, poplatky ve zdravotnictví), a proto volby dopadly tak, jak dopadly. „Abychom dělali tichou podporu jakési jednobarevné vládě kraje, o to zájem nemáme. Máme zájem na tom, abychom vstoupili do těchto krajských rad,“ prohlásil Filip.

Středa 22. 10. - hlasování o nedůvěře

Sociálním demokratům se na středeční jednání sněmovny podařilo prosadit hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. Hlasování o nedůvěře čelí tato vláda už počtvrté. Zda tentokrát opozice uspěje, zůstává otázkou. Premiér si je hlasováním koaličních poslanců jistý. Podle svých slov si nedokáže představit nikoho, kdo by potopil vlastní vládu před volbami, resp. druhým kolem senátních voleb, které připadají na pátek a sobotu. ODS má v 2. kole dvacet kandidátů.

Krajské volby se nesly v duchu celostátních témat

Sociální demokraté postavili svou kampaň na odmítání zdravotnických poplatků. V případě vítězství slíbili před volbami, že pacienti v krajských nemocnicích je platit nebudou. „Poplatky ve zdravotnictí jsou systémovým krokem, myslím, že je udržíme,“ odmítá jejich rušení Topolánek. „Sociální demokracie slibovala něco, co nemůže splnit, protože nevládne,“ připojil se k Topolánkovi Bursík. „Své sliby týkající se zdravotnictví splníme, budeme hledat takového koaličního partnera, s nímž se nám to podaří,“ nemá obavy Paroubek.

Na přetřes přišla i otázka českého předsednictví EU, které započne v lednu příštího roku. Paroubek prohlásil, že se může dohodnout s koalicí na příměří v této době, nedovede si ale představit, že by to bylo s vládou, kterou vede Mirek Topolánek. „Dostali jsme se do takové situace, že by bylo nejlepší, aby tato vládní koalice skončila,“ tvrdí Paroubek.

Jiří Čunek
Zdroj: ČT24