Topolánek voličům: Podpořte lidovce v duelu s ČSSD

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek po dnešním jednání grémia vyzval voliče strany, aby ve druhém kole voleb do Senátu podpořili tři lidovecké kandidáty proti kandidátům sociální demokracie. Druhé kolo je pro nás naprosto zásadní, analýzy a vyhodnocování neúspěchu v krajských volbách budeme řešit až po druhém kole senátních voleb, řekl Topolánek. O taktice pro druhé kolo jednalo také grémium KDU-ČSL.

2. kolo senátních voleb se uskuteční příští týden v pátek a v sobotu. Podle Topolánka by byl fantastický úspěch, kdyby ODS udržela svou pozici v Senátu. Strana má své kandidáty ve 20 obvodech z 26, kde se ještě bude volit. V posledním, 27. obvodě (Karvinsku), si už svého senátora lidé zvolili. Stal se jím Radek Sušil (ČSSD).

Topolánek jmenoval lidovecké kandidáty Josefa Kalbáče ve Strakonicích, Václava Horáka ve Vyškově a Josefa Vaculíka v Uherském Hradišti. „Tito tři kandidáti mají naši přímou podporu,“ řekl Topolánek. Špičky ODS podle Topolánka dnes jednaly pouze o kampani, která bude následující týden probíhat. Taktiku prozradit nechtěl. Radikální změna to prý nebude. „Nadále povedeme slušnou kampaň, naše kampaň, jak ji vedeme, je vedena správně a budeme v tom pokračovat,“ řekl.

Otázky týkající se možné povolební spolupráce se sociálními demokraty v krajích nechtěl Topolánek komentovat. Teď je důležité druhé kolo senátních voleb, jednání v krajích přijde na řadu až později. Topolánek by se nebránil spolupráci ani s ČSSD, vedení ODS nebude směrem do krajů vydávat nějaká direktivní nařízení týkající se spolupráce.

V pondělí bude zasedat výkonná rada ODS, která rovněž projedná detaily kampaně před druhým kolem senátních voleb.

Kdo povede v dalších letech ODS?

Občanské demokraty čeká v prosinci stranický kongres, kde se bude volit nové vedení. První místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém v reakci na prohrané volby včera prohlásil, že vedení ODS by mělo dát na kongresu své funkce k dispozici. „Je třeba si uvědomit, že se jedná o nejhorší volební výsledek občanských demokratů od doby založení strany,“ řekl včera. Béma podpořil nepřímo i odstupující hejtman Středočeského kraje Petr Bendl: „Středočeši budou chtít změny ve vedení ODS,“ uvedl. Šéf občanských demokratů Topolánek v dnešních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že je připraven na kongresu obhajovat post předsedy - i po prohraných volbách. Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ještě před jednáním grémia pronesl, že není důvod skládat funkce. Prosincový sjezd bude totiž ať tak či onak volební.

Mirek Topolánek a Pavel Bém po jednání grémia ODS
Zdroj: ČT24