Církevní restituce: Stát ví, co vrátit, ale stále neví za kolik

Praha - Spor o formu a způsob majetkového vypořádání státu s církvemi pokračuje. Expertní poslanecká komise, která má celou komplikovanou otázku na starosti, se shodla na tom, že se církvím má vrátit majetek, který vlastnily k 25. únoru 1948. Rozpory ovšem panují v otázce, jak majetek ocenit, kolik vydat přímo a kolik zaplatit. Hrozí proto, že komise nestihne rozhodnout do konce roku, jak bylo původně plánováno.

Komise pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi, v jejímž čele sedí lidovecký poslanec Jan Kasal, za čtyři měsíce své činnosti zatím rozsah a původ majetku, o který stát církev připravil v únoru '48 po převzetí moci komunisty, neurčila. Ocenění církevního majetku je také jádrem sporu mezi opozičními a koaličními členy komise.

Spor o výši náhrad zůstává nevyřešen

Vládní návrh, který počítá s vydáním třetiny majetku a uhrazením 83 miliard s úrokem až čtvrt bilionu, však naráží u opozice. Ta částku považuje za příliš vysokou. Koaliční členové komise však varují před zpolitizováním celého problému. „Myslím si, že zde by měli být politici co možná nejtišeji a že by vše mělo být svěřeno odborníkům,“ zdůraznil předseda komise Kasal.

Člen komise a stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák položil otázku, kolik financí získávaly církve v poválečných letech 1945-1948. Podle předsedy expertní církevní komise a ekonoma pražského arcibiskupství Karla Štíchy stát platil kněze jako své běžné zaměstnance. „Takže to není problém příspěvku církvím, ale politiky státu.“

Problémem zůstává, že ministerstvo kultury z těchto let postrádá dokumenty, které by o financování církví mluvily a mohly pomoci jako vodítko pro současné vypořádání. Dokumenty z pozdější doby nelze brát v potaz, protože do peněz pro církve jsou započítané například i výdaje na věznění kněží.

Tlustý oponuje rovněž, chce vracet přímo majetek

Dlouhodobým kritikem vládního návrhu zákona na vyrovnání s církvemi je také poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Ten požaduje, aby se maximum zabaveného majetku vrátilo v naturáliích a finanční odškodné kleslo na minimum. „Budu doporučovat komisi, aby svou práci ukončila zformulováním zásad nového zákona, kde by tyto principy byly odsouhlaseny,“ informoval Tlustý.

Tlustého návrh by ale podle koalice nevyřešilo financování všech církví. Dohoda se tak vzdaluje. Další jednání expertní poslanecké komise je naplánované na příští týden.

Vydáno pod