O koalicích v krajích zřejmě rozhodne také přístup k poplatkům ve zdravotnictví

Praha - První jednání o koalicích v krajích naznačují, že o tom, kdo usedne s vítěznými sociálními demokraty v krajských radách, rozhodne přístup k poplatkům ve zdravotnictví. Oficiální rozhovory mezi stranami mají začít během dneška, v jejich duchu se ale mnohde nesla už neděle.

Karlovarském kraji bude ČSSD jednat o koalici se všemi stranami, záležet bude na postoji k jejímu volebnímu programu. Podmínkou je postoj k přeměně kontroverzní Karlovarské krajské nemocnice z akciové společnosti na neziskovou. „Dlouhodobý postoj KDU-ČSL je, že krajské nemocnice se nemají prodávat a privatizovat,“ vyjádřil se Jiří Čunek.

Na Vysočině startují povolební jednání dnes večer a bude hlavně záležet na tom, jak se strany postaví k poplatkům v nemocnicích. Sociálnědemokratický lídr Jiří Běhounek nevyloučil spolupráci všech čtyř stran: „Všichni deklarovali, že mají hlavně zájem o rozvoj Vysočiny. Takže začneme jednat a uvidíme,“ popsal kandidát na hejtmana.

V Libereckém kraji už dostává jednání o novém složení krajského zastupitelstva jasnější obrysy. Vítězní sociální demokraté vyjednávají se Starosty pro Liberecký kraj a Stranu pro otevřenou společnost. Komunisté by případně oslovili až poté, kdyby jednání s menšími stranami zkrachovala.

KDU-ČSL byla v Jihomoravském kraji pozvána na dnešní povolební jednání s ČSSD. Podle současného hejtmana kraje Stanislava Juránka bude schůzka spíše informativní a o programových shodách. „Našim úkolem je plnit jihomoravský program. Pokud se nám podaří se dostat do takové koalice, budeme takto pracovat, jinak jsme připraveni odejít do opozice,“ řekl Juránek. Jednoznačně však vyloučil spolupráci s komunisty.

Za příčinu volebního debaklu ODS označil odstupující hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník to, že se ČSSD povedla negativní kampaň, která voliče oslovila. „Počkáme na koaliční jednání a také na to, jaká případná nabídka na spolupráci od vítěze voleb nám bude předložena,“ řekl.

Ve Středočeském kraji by ČSSD chtěla menšinovou vládu s tolerancí ODS nebo KSČM. Tichá podpora menšinové vlády je ale pro komunisty obecně nepřijatelná. „Akceptovali bychom, že mají většinu v krajské radě a my budeme mít menšinu a hejtmana,“ řekl odstupující hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. „To byl myslím takový vtip a my jsme to jako vtip brali,“ reagoval vítěz krajských voleb David Rath. Rath také naznačil, jak si představuje zrušení poplatků. Nemocnice vykáže kraji částku, kterou vykazuje pojišťovně, a kraj ji zaplatí, lidé by tak neplatili nic.

ČSSD by chtěla vládnout sama taky v Ústeckém kraji, podporu bude hledat v první řadě u komunistů. V Královéhradeckém kraji se sociální demokraté zaměřili spíš na středové a pravicové strany. O koalici jednají s SNK-ED a lidoveckou Koalicí pro Královéhradecký kraj, v úvahu připadá i modrooranžová krajská vláda. 
 
V Pardubickém kraji začnou sociální demokraté oficiálně jednat až po středečním hlasování o vládě. Nejdřív chtějí zkusit vytvořit duhovou koalici všech stran. Na jihu Čech si strany dolaďují podmínky, se kterými do vyjednávání půjdou. V úvahu zatím připadají různé varianty. Klíčový by měl být zítřek. Ani na Vysočině se sociální demokraté nebrání spolupráci se žádnou ze 3 stran, které se dostaly do zastupitelstva. „Všechny strany deklarovaly, že mají zájem na rozkvětu Vysočiny, tak s nimi začneme jednat a uvidíme,“ řekl lídr ČSSD Jiří Běhounek. 

ODS se poplatků vzdát nehodlá
 
Slib rušení poplatků sociální demokracii zřejmě volby vyhrál, ODS se jich ale vzdát nehodlá, uznává pouze, že je veřejnosti špatně vysvětlilo. Volební porážka má podle Topolánka řadu důvodů. Premiér upozornil, že žádná vládnoucí strana v České republice ještě krajské volby nevyhrála. Chybou byla podle Topolánka i absence celostátní kampaně.

Veškerou pozornost však občanští demokraté obracejí k druhému kolu senátních voleb. S takovým závěrem skončilo nedělní grémium strany. Kvůli strategii a zajištění úspěchu v pokračování voleb do horní komory se výkonná rada ODS navíc sejde také dnes odpoledne. Topolánek boj nevzdává a vyzývá své voliče k další podpoře: „Chtěl bych vyzvat voliče k částečnému reparátu.“ Apeluje také na příznivce strany kvůli podpoře senátních kandidátů svých koaličních partnerů, zejména lidovců. ODS podle slov svého předsedy hodlá pokračovat ve věcné a slušné kampani bez zbytečných konfrontací.